Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

3.5.18 / dotaz č. 93004
Dobrý den,
v současné době stavím novostavbu RD a řeším, jaký zvolit typ vytápění. Dům nebude ani pasivní ani nízkoenergetický (kvůli absenci rekuperace). Měl jsem naplánováno vytápění pomocí krbové vložky s teplovodním výměníkem v kombinaci s elektrokotlem. Po konzultaci s topenářem jsem začal uvažovat nad instalací tepelného čerpadla vzduch - voda. Chci se zeptat, jestli je možné na takový záměr - pořízení tepelného čerpadla, získat dotaci z některého z dotačních titulů, příp. za jakých podmínek.

Přeju hezký den
Dobrý den,

omlouvám se za opožděnou reakci.

Při výměně zdroje tepla je možné využít programu Nová Zelená úsporám, nebo regionální kotlíkové dotace, kde je možné žádat o státní příspěvek na realizaci tepelného čerpadla ale jen u výměny neekologického zdroje nebo el. vytápění za ekologické zdroje. V uvedeném programu je to oblast C. U Vás se bohužel jedná o novostavbu a zde je možná dotace jen na solární systém, fotovoltaiku a na realizaci systémů nuceného větrání se zpětným získáváním tepla z odpadního vzduchu.

C. Efektivní využití zdrojů energie
dotace na výměnu neekologického zdroje tepla (spalující například uhlí, koks, uhelné brikety) za efektivní ekologicky šetrné zdroje (například kotel na biomasu, tepelné čerpadlo s elektrickým či plynovým pohonem, plynový kondenzační kotel) nebo napojení na soustavu zásobování teplem s vyšším než 50% podílem OZE.

na výměnu elektrického vytápění za systémy s tepelným čerpadlem
na instalaci solárních termických a fotovoltaických systémů
na instalaci systémů nuceného větrání se zpětným získáváním tepla z odpadního vzduchu
podpora na využití tepla z odpadní vody
podpora na zpracování odborného posudku a zajištění měření průvzdušnosti obálky budovy

Co se týká solárních systémů, fotovoltaiky a systémů nuceného větrání se zpětným získáváním tepla z odpadního vzduchu (zde je možné žádat i u novostaveb) tak podrobnější podmínky pro žadatele o dotaci jsou uvedené zde:

http://www.novazelenausporam.cz/zadatele-o-dotaci/rodinne-domy/3-vyzva-rodinne-domy/podminky-oblasti-podpory-c-3-vyzva/

Pokud budete chtít něco doplnit dejte mi prosím vědět.

S pozdravem