Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

24.4.18 / dotaz č. 93047
Dobrý den,

tímto bych Vás rád požádal o pomoc ve věci odstoupení od smlouvy na dodávky plynu společností Centropol Energy a.s., sjednané prostřednictvím společnosti Česká Aukční Energetická s.r.o. (dále jen ČAE), zástupcem Michal Pecinovský.
Pro odstoupení od smlouvy s ČAE již vypršela zákonná lhůta a společnost hrozí pokutou 3000 Kč.
Zahájení dodávek plynu je plánováno od 1.7. 2018.
Společnost ČAE se při sjednávání schůzky prezentovala jako "ČEZ" (Stávající dodavatel), dále si nesjednala schůzku s oprávněnou osobou jednat v této věci, pouze s rodinným příslušníkem, čímž se domníváme, že byl spáchán přestupek - porušení zákazu podomního prodeje v Ústí nad Labem. Zástupce společnosti se po celou dobu jednání prezentoval jako pracovník distribuční společnosti "ČEZ" s argumentem, že "Dodavatel se nemění, pouze se mění osoba, která bude zpracovávat vyúčtování". Tím se podle nás prodávající dopouští nekalé obchodní praktiky.
Jmenovaný zástupce na místě jednání nezanechal žádné podklady, smlouvy ani kontakty. Jak se dá očekávat, jmenovaná společnost ČAE přestala v celé věci komunikovat, na písemnou žádost o zaslání kopií smluv nereagovala.

Prosím tedy o pomoc při:
1) Odstoupení od dodávek společnosti Centropol - již je v řešení, měl by vyjednat stávající dodavatel na základě plné moci.
2) Odstoupení od smlouvy s ČAE
3) Případné podání stížnosti na postup ČAE na ERÚ.

Předem děkuji.
Dobrý den,

Odstoupit od smlouvy sjednané při podomním prodeji lze do 14 dnů, dle občanského zákoníku, pokud není ve smlouvě uvedeno jinak. Pokud už je po lhůtě, lze očekávat, že společnost bude požadovat případné sankce stanovené ve smlouvě.

Jestli je ve vašem městě zakázaný podomní prodej, můžete o všem informovat městskou policii.
Doporučujeme také kontaktovat Energetický regulační úřad – www.eru.cz, konkrétně oddělení ochrany spotřebitelů, kde by vám měli umět poradit konkrétní postup.

S pozdravem

Jana Poncarová, Karel Srdečný
Odpovídá:  Ing. Karel Srdečný - EKIS České Budějovice Ekowatt
Téma:  Plyn
tisk