Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

2.5.18 / dotaz č. 93318
Dobrý den, mám roční spotřebu energie 9,3920 MWh. Zajímají mě solární panely a úspora el.energie.
Hezký den,

Vaše roční spotřeba elektřiny je poměrně vysoká, pokud se jedná o domácnost. Zřejmě elektřinou ohříváte užitkovou vodu a nebo s ní i v zimě vytápíte.
Návrh velikosti výkonu fotovoltaické elektrárny (FVE) by měl vycházet zejména z letního provozu domu, protože v tomto období je největší výroba elektřiny a není výhodné mít přebytky elektřiny a tuto elektřinu dodávat do veřejné distribuční sítě.

V zimním období vyrábí FVE většinou pouze cca 10 % z jejího maximálního výkonu. Pro návrh FVE je výhodné mít přehled spotřeb elektřiny z průběhu celého rokun nebo i více let. Jen tak lze navrhnout optimálně velikost výkonu FVE. Pro rodinné domy obvykle stačí FVE o výkonu 2 kWp až 3,5 kWp.

Systémy FVE s akumulací do baterií mají větší stupeň využití (okolo 90%), než FVE bez baterií (50 až 70%).

Výše úspory elektřiny bude závislá na správném navržení velikosti FVE a na seřízení elektroniky, která rozděluje vyrobenou elektřinu efektivně do míst její spotřeby a zároveň efektivně nabíjí a vybíjí akumulační baterie. Důležité je spotřebovat co nejvíce vyrobené elektřiny v objektu a do veřejné sítě dodávat minimum s ohledem na nižší výkupní ceny (méně než 1 Kč(kWh) a vyšší ceny nákupní (2,5 až 5 Kč/kWh).

Například z FVE o výkonu 2 kWp bez akumulačních baterií, která bude sloužit především pro ohřev užitkové vody dokážeme ročně efektivně zužitkovat cca 1.960 kWh elektřiny a pro 8 kusů FV panelů budeme potřebovat 12 m2 jižně orientované a nezastíněné plochy střechy. Návratnost Vaší investice se započtenou dotací (30 tis.korun) je do 10-ti let při pokrytí ohřevu vody 70% (požadavek NZÚ je minimálně 50%).

Z FVE o výkonu 3,5 kWp s akumulačními bateriemi dokážeme ročně efektivně zužitkovat cca 3.300 kWh elektřiny a pro 14 kusů FV panelů budeme potřebovat 21 m2 jižně orientované a nezastíněné plochy střechy. Doporučená kapacita baterií je cca 6,24 kWh. Akumulace přebytků energie do teplé vody je možná. Návratnost Vaší investice se započtenou dotací (100 tis.korun) je cca 12 roků při využití 90%.(Požadavek NZÚ je, že minimální míra využití vyrobené elektřiny pro krytí spotřeby v místě výroby je 70%).

Doporučuji zjistit rozložení spotřeb elektřiny během roku i během dne a také velikost el. příkonu elektrospotřebičů v domě. Okamžitou úsporu elektřiny můžete zajistit vhodnou změnou dodavatele elektřiny a osazením úsporných elektrospotřebičů.

S přátelským pozdravem Lubomír Klobušník, energetický poradce