Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

4.5.18 / dotaz č. 93468
Dobrý den.
Chci se zeptat ohledně vyúčtování služeb za teplo. Část se počítá podle m2 bytové plochy. Započítává se do této plochy i sklep (nevytápí se, není tam topení).
Děkuji
Dobrý den,
nejprve je nutno definovat sklep. Ten se započítává do podlahové plochy bytu jen v případě že se jedná o vyzděnou místnost. Pokud se jedná o sklepní kóji oddělenou jen dřevěnou příčkou nezapočítává se do podlahové plochy. V případě, že se tedy jedná o vyzděnou místnost, která je ale nevytápěná, neměla by se do vyúčtování za dodávku tepla započítávat.
V následujícím odstavci je uveden text z "Metodického pokynu Ministerstva pro místní rozvoj k vyhlášce 269/2015"
Zúčtovací jednotka obsahuje byty popřípadě nebytové prostory, do kterých je dodáváno teplo na vytápění jednotnou a nedílnou soustavou ústředního vytápění a teplá voda jednotným a nedílným rozvodem.
Ve vyhlášce je současně uvedeno, že zúčtovací jednotka má společné měření nebo stanovení množství tepla na vytápění a nákladů na poskytování teplé vody.
Pokud tedy není do prostoru dodáváno teplo, není předmětem vyúčtování dodávky tepla. Teplo však může být dodáváno i jinak než otopnými tělesy, např. potrubím rozvodu vytápění, nebo přes stěny sousedních vytápěných prostor. Záleží na umístění sklepa.
S pozdravem L. Prokop
Odpovídá:  Ing. Lubomír Prokop* - EKIS Ostrava EZE tisk