Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

14.5.18 / dotaz č. 93639
Dobrý den,

prosím jak postupovat při zpracování průkazu energetické náročnosti při prodeji 1 bytové jednotky??
Dům nemá Společenství vlastníků, každý byt je v osobním vlastnictví. Je možno nahradit vyúčtováním za poslední 3 roky? Nebo musí být PENB zpracován na celý objekt??

Děkuji za odpověď
Dobrý den, děkujeme za Váš dotaz. Z hlediska legislativy není možné realizovat PENB pouze pro jednu bytovou jednotku. Pokud prodáváte či pronajímáte byt a chcete doložit PENB, vždy se musí jednat o PENB celého objektu. Nicméně, jak uvádíte, v zákoně 406/2000 Sb. je uvedeno, že "(7) Pokud vlastníkovi jednotky nebyl na písemné vyžádání předán průkaz podle odstavce 1 nebo 2, může jej nahradit vyúčtováním dodávek elektřiny, plynu a tepelné energie pro
příslušnou jednotku za uplynulé 3 roky; v tom případě pro něj neplatí povinnost podle odstavce 3 písm. c).". To znamená, že náhrada PENBu vyúčtováním je možné v případě, že vlastník bytu se písemně zeptá SVJ (které Vy nemáte, ale na druhou stranu se musíte jako objěkt nějak starat o společné prostory a části - střecha, chodby atd..) a dostanete negativní odpověď, pak teprve můžete doložit vyúčtování.
PENB na druhou stranu platí 10 let a lze pak použít pro prodej i pronájem jakéhokoliv bytu, pak zvažte, jestli se nevyplatí postupovat společně a průkaz pro dům si nechat zpracovat. V tomto případě se mě neváhejte kontaktovat.

Zdraví

Ing. Pavel Štajnrt - DEKPROJEKT <pavel.stajnrt@dek-cz.com>