Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

11.6.18 / dotaz č. 94659
Zdravím Vás, chci se zeptat. Lze udělat PENB u novostavby, aby spadal dům do C a prošel kolaudací, pouze s vytápěním elektrickými kabely (bez krbovek)? Nebo lze uvažovat do výpočtu PENB např. i s nějakým mobilním řešením - např. propanbutanový přímotop:
https://www.eva.cz/zbozi/53658/kamna-meva-relax-tb02007-plynova-vc-sady-na-pripojeni-10kg-pb/?gclid=EAIaIQobChMIs9jH8-zD2wIVypIYCh1COQOnEAQYAyABEgL3kfD_BwE

Jinak dům je v "Béčku".

Děkuji Vám za odpověď.
Přeji dobrý den, děkujeme za Váš dotaz.

Na váš dotaz ohledně splnění požadavků PENB v rámci novostavby rodinného domu vytápěného pouze zdrojem na elektřinu je takový, že v rámci aktuálně platné legislativy se bez dalšího zdroje tepla (krb, krbová kamna, apod.) požadavek na neobnovitelnou primární energii nesplní a tím se nesplní celkový PENB. Co se týká mobilního řešení vytápění, tak pořád je nutné zajistit vytápění ve všech místnostech tzn. mobilní zdroj může být, ale měl zajistit vytápění ve všech vytápěných místnostech, aby ho šlo plnohodnotně zahrnout z hlediska podílu na vytápění max. 50 %. Ale i tak by PENB nemusel vycházet protože propanbutan jako palivo má vyšší faktor neobnovitelné energie než dřevo pro krby/krbová kamna.

Pak Váš dotaz směřuje ke kolaudaci, zda taková budova projde, ze strany stavebních úřadů jsem zatím nezaznamenal, že by při změně systémů vytápění v rámci realizace vyžadoval nový PENB s touto změnou a tedy tím by se došlo k závěru, že není splněn požadavek v PENB a kolaudací by pak domek neprošel a stavební úřad by vyžadoval nápravu. Ale samozřejmě legislativa vyžaduje zpracovat PENB v rámci změny stavby před dokončením, a změnou v rámci PENB je uvažována veškerá odchylka od schváleného projektu v rámci řízení stavebním úřadem, která má vliv na energetickou náročnost budovy ... což změna vytápění vliv má ... ale zatím jsem se nesetkal, že by stavební úřady tuto povinnost vyžadovali.

Pokud byste potřeboval další bližší informace, tak se můžeme domluvit na osobní schůzce v našem kontaktním místě.