Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

18.6.18 / dotaz č. 94741
Dobrý deň.

Chcel by som sa opýtať.
Rozhodol som sa postaviť dom s veľmi malými nákladmi na bývanie.
Hneď na začiatku som ho postavil na penovom skle o hrúbke po zhutnený cca 35cm. Na stránkach pasívni domy cz som našiel skladbu 50cm penové sklo/25-30cm zákl. doska/hydroi/cementový poter (bez podlahovej izolácie). Moja skladba podlahy je 35cm penové sklo/20cm zákl. doska/ ... zatiaľ. Stavby vedúci ma núti k podlahovej izolácii aspoň 7cm. Kúriť sa bude infra fóliami pod dreveneou podlahou. Chcel by som sa opýtať, aká skladba podlahy by bola pre mňa dobrá. Či si ju možem dovoliť spraviť aj bez podlahovej izolácii. Za odpoveď ďakujem,
Dobrý den,
35cm pěnového skla pod základovou deskou může být opravdu málo. A je velká škoda, že to bylo takto realizováno, bez větších vícenákladů tam mohlo být doplněno více tepelného izolantu.
V tomto případě bude nejspíše opravdu nutné doplnit vrstvu tepelného izolantu do skladby podlahy, tím však přijdete o velkou akumulační hmotu základové desky, což je jedna z výhod tohoto založení. Doporučuji oslovit energetického specialistu pro přepočet tepelně technických vlastností desky a následné rozhodnutí.
Odpovídá:  Ing. Libor Hrubý* - EKIS Brno CPD tisk