Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

26.6.18 / dotaz č. 95138
Zateplil jsem dům, následně provedl topenář výpočet ztrát a návrh otopných těles, ta firma osadila dle PD v celém domě
Při rozúčtování se použijí jen náměry nebo náměry a vliv světových stran - když poloha bytu je již obsažena při výpočtu výkonu radiátoru ?
Dobrý den,
projektant, který Vám navrhl vytápění a tedy i nové otopné plochy radiátorů, vzal do úvahy tepelné ztráty jednotlivých místností, což zahrnuje i polohu bytu. Nicméně tento návrh řeší pouze topný výkon v kW, nikoliv práci, (spotřebu tepla v kWh).
Tepelná energie se po domě šíří podstatně komplikovaněji, teplo „teče“ přes bytové přepážky a je zcela běžné, že jed byt vytápí, nebo přispívá k vytápění, i okolním bytům. Ve vašem případě byty s nevýhodnou orientací, (typicky rohové), pomáhají vytápět byty uprostřed domu.
Z tohoto důvodu musíte postupovat při rozúčtování topných nákladů podle nového zákona č. 67/2013 Sb. a vyhlášky Ministerstva pro místní rozvoj ČR č. 269/2015 Sb. Tyto předpisy se snaží co nejlépe zohlednit toky tepla v domě a na základě nich provést rozúčtování. Samozřejmostí je respektování polohy bytu, která se započítá koeficientem. Rozúčtování nákladů není zrovna jednoduché, a obvykle se zadává externím firmám, které s tím mají zkušenosti.
S pozdravem Jan Truxa, Karel Srdečný
Odpovídá:  Ing. Jan Truxa - EKIS Praha Ekowatt tisk