Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

30.7.18 / dotaz č. 95355
Dobrý den,

po problémech se změnou dodavatele Vás prosím o radu.

Jako zástupce společnosti ČEZ /u kterého jsem byla léta plátcem elektrické energie/ ohlásil návštěvu u mne doma „její pracovník". Podpisem jsem nevědomky stvrdila smlouvu o přestupu k firmě Bohemia Energy. Smlouva je na 2 roky. Běží od 03/2018.
Smířena s podvodem a svou neznalostí věci mě telefonicky oslovila energetická kancelář s nabídkou, že dá záležitost do pořádku. S tím mě navštívil doma „její pracovník", který nás ujistil, že nám dražbou bude vybrán nejlepší dodavatel. Výsledek dražby mi byl sdělen telefonicky – firma Maxim, pro mne prý nejvýhodnější dodavatel. Na mou žádost o písemný doklad o výsledku dražby reagovali tím, že mi žádnou nepošlou.
Poté mě měl navštívit kurýr této firmy, který chtěl ode mne podpis smlouvy. Přejít k této firmě bych měla po dvou letech, po vypršení smlouvy s Bohemia Energy /což mi nebylo předtím vůbec sděleno/. Bez informací o firmě Maxim Energy, přechodu k ní po dvou letech a bez dokladu o průběhu aukce jsem smlouvu odmítla podepsat.
Energetická kancelář proto požaduje ode mne pokutu ve výši 10.000,- Kč / mám dvě odběrná místa/.
Prosím Vás o radu jak mám postupovat dále. Zaplatit pokutu, nebo souhlasit s další změnou pochybného dodavatele.

S poděkováním a vděčností za radu

Milada Svárovská
A.České 644/10
400 07 Ústí nad Labem

Tel. 737 341 831
Zdravím Vás,
protože neznám zněn uzavřených smluv, mohu jen konstatovat, že je nutné postupovat dle znění platně uzavřených smluv a samozřejmě zákonných norem. Po uvolnění trhu s elektřinou a plynem se objevilo mnoho dodavatelů a ne všichni nabízení své služby transparentníma způsobem, některé používají i nekalé praktiky. Na jednu z nich jste asi bohužel narazila.
Pokud tomu dobře rozumím změnila jste během tohoto roku dodavatele a máte novou smlouvu na dobu určitou dvou let. Její předčasné ukončení bude určitě pod sankcí. Navíc vám ihned kdosi nabídl aukcí nového dodavatele. Potíž je v tom, že podpisem přihlášky do aukce musíte s vítězným dodavatelem uzavřít smlouvu, nebo budete platit pokutu. To je určitě někde drobným písmem ujednáno.
Stávající dodavatel vás určitě nebude chtít pustit. Obě strany tak budou po vás vyžadovat plnění z uzavřených vztahů a bez sankce to bohužel většinou není. Záleží jen kde ta sankce je nižší a pro vás tedy i méně bolestivá.
Je tedy na místě zvážit co bude pro vás nyní lepší.
Tj. porovnat výši sankcí v jednom a druhém případě. Určitě před případným uzavřením nové smlouvy se seznámit s jejími podmínkami, aby jste neuzavřela smlouvu ještě méně výhodnou než máte uzavřenou nyní. Pokusit se dohledat nějaké reference na nového dodavatele.
Bez elektřiny určitě nebudete, na to zákon pamatuje i kdyby nový dodavatel případně zkrachoval. Zatím však ze všech desítek dodavatelů ukončil svou činnost snad jen jeden, tj. uzavření smlouvy s „menším“ dodavatele, nemusí hned znamenat zvýšení rizik.
S pozdravem Ing. Pavel Koníř
Odpovídá:  Ing. Pavel Koníř - EKIS Ústí nad Labem Drakisa
Téma:  Elektřina
tisk