Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

4.7.18 / dotaz č. 95424
Dobrý den,
Chci postavit pasivní dům. Prosím, rád bych s Vámi zkonzultoval návrh od našeho projektanta. Máte program PHPP? Potřebujeme spočítat zda máme dostatečné prosklení a velikost potřebné izolace.


Dobrý den,
děkuji za Váš dotaz. Pro hodnocení budov využíváme řadu programů a PHPP je jedním z nich (licence a certifikát CPHD PHI Darmstadt). Na dosažení pasivního standardu se různou měrou podílejí také další aspekty návrhu, jako orientace domu ke světovým stranám, členitost budovy, způsob vytápění a ohřevu TV, využití obnovitelných zdrojů energie (OZE) apod. Z hlediska metodiky hodnocení (výpočtu) pak záleží na tom, za jakým účelem je hodnocení zpracováváno. Program PHPP je zejména optimalizační pomůcka pro fázi návrhu stavby. Pro posouzení dosažení pasivního standardu dle dotačního titulu (NZÚ) je potřeba zpracovat výpočet dle národních předpisů (PENB) v souladu s požadavky SFŽP.
Kontrola dokumentace si vyžádá Vaši osobní návštěvu v poradně. Pro sjednání osobní schůzky nás prosím kontaktujte mimo zónu internetového poradenství.
S přáním pěkného dne,
Miroslav Misař
Odpovídá:  Mgr.A. Miroslav Misař - EKIS Jihlava M. Misař tisk