Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

1.8.18 / dotaz č. 96553
Dobry den ja mam dotaz ohledne povinnej instalace mericu na teplo v bytovych domech. V nasem pripade to mame rozpocitane dle plochy bytu a mame podlahove kureni v rekonstruovanem bytovem dome. Je takza nemozne merit spotrebu tepla v jednoltilovych bytech. Jak mame postupovat aby sme dostali vyjimku a nemuseli instalovat merice a pritom neplatili pokutu ze je nemame? Prosim poradte
Dobrý den,

pro přesnou odpověď bychom potřebovali znát podrobnější informace o bytovém domě.
Jedná se především o:
• Zdroj tepla a výkon
• počet bytový jednotek
• je stejným zdroje prováděno vytápění i ohřev TV
Obecně však lze na základě legislativy:
Zákon 406/2000 Sb. o hospodaření energií, § 7 odstavce 4 g) stanovuje:
vybavit, v případě bytových domů a víceúčelových staveb s dodávkou tepla nebo chladu ze soustavy zásobování tepelnou energií nebo s ústředním vytápěním nebo chlazením anebo společnou přípravou teplé vody každý byt a nebytový prostor přístroji registrujícími dodávku tepelné energie, kterými jsou stanovená měřidla podle zákona o metrologii anebo zařízení pro rozdělování nákladů na vytápění, v rozsahu a způsobem podle prováděcího právního předpisu; vlastníci a uživatelé bytů nebo nebytových prostor jsou povinni na základě výzvy vlastníka budovy nebo společenství vlastníků jednotek umožnit instalaci, údržbu a kontrolu těchto přístrojů.

a metodického pokynu MPO:
Metodický pokyn
Ministerstva pro místní rozvoj
k zákonu č. 67/2013 Sb., kterým se upravují některé otázky související s poskytováním plnění spojených s užíváním bytů a nebytových prostorů v domě s byty, ve znění pozdějších předpisů a k vyhlášce č. 269/2015 Sb., o rozúčtování nákladů na vytápění a společnou přípravu teplé vody pro dům
Zákonem č. 104/2015 Sb., se změnil zákon o službách mimo jiné tak, že v ustanovení § 6 je provedena základní úprava rozúčtování nákladů na vytápění a nákladů na společnou přípravu teplé vody pro dům.
Konkrétně:
§ 6 odst. 1 – v tomto ustanovení je upravena možnost ujednání o způsobu rozúčtování nákladů na vytápění a nákladů na společnou přípravu teplé vody pro dům. Podmínkou je, aby se poskytovatel služeb dohodl se všemi nájemci v domě. V případě družstevních bytů musí dojít k ujednání družstva se všemi nájemci v domě, kteří jsou zároveň členy družstva. U společenství musí dojít k ujednání všech vlastníků jednotek.
Zásadní podmínkou k ujednání o způsobu rozúčtování však musí být skutečnost, že není stanovena povinnost instalace měřidel podle zákona o metrologii nebo zařízení pro rozdělování nákladů na vytápění (dále též „měřidla“). Povinnost instalovat měřidla nebude platit u objektů, kde je instalováno tzv. critallové topení, a v případě malých kotelen, kde není zajištěno kontinuální přikládání paliva.

Obecně tak povinnost instalovat podružné měření na registraci spotřeby tepla na vytápění máte. Jedinou podmínkou, za které nemáte povinnost, je že není technicky možná instalace měřidel. Tato měřidla nemusí být známé bílé krabičky na radiátorech, ale i měřidlo vstupu nebo výstupu přívodu otopné soustavy do bytu. Je však rozhodující jakým způsobem je provedena otopná soustava v jednotlivých bytech a s tím právě souvisí technická ne/proveditelnost a tedy i nutnost instalace měřidel.

Toto bohužel z Vámi poskytnutých informací nemůžeme jednoznačně rozhodnout. Pokud budete chtít bližší informace, tak nás kontaktujte přímo a poskytneme Vám přesnější informaci.
Odpovídá:  Ing., Ph.D. Jiří Tencar - EKIS Praha Ecoten
Téma:  Legislativa
tisk