Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

6.8.18 / dotaz č. 96751
Dobrý den,
máme zájem o solární větrání našeho domu. Je možno domluvit osobní konzultaci přímo na místě a vypracování cenové nabídky.
Hezký den,

návrh solárního větrání domu je samozřejmě vhodné konzultovat s odborníkem přímo na místě. Je potřebné určit optimální výkon solárního panelu a také zjistit, zda jsou vhodné technické podmínky pro jeho umístění na fasádu, nebo na střechu.

Zde Vám mohu podat alespoň základní informace. V ČR existuje několik výrobců a firem, které se specializují na dodávku a montáž solárních větracích panelů. Pokročilejší systémy využívají integrované malé fotovoltaické panely k pohonu ventilátoru a k napájení elektroniky, která řídí a optimalizuje chod zařízení.

Princip je následující:

Do uzavřené solární jednotky, již tvoří skříň kolektoru s černými absorbéry slunečních paprsků s průhledným krytem z tvrzeného skla, je nasáván pomocí malého ventilátoru čerstvý venkovní vzduch, nebo vzduch z místnosti. Skleníkový efekt ohřívá vzduch uvnitř solárního ohřívače vzduchu o 25 až 55°C (podle konkrétního modelu). Integrovaný fotovoltaický panel vyrábí elektrickou energii pro napájení ventilátoru a regulátoru. Ventilátor nuceně přivádí vzduch PVC trubkou do místnosti a druhou trubkou ho přetlakově odvádí ven.

Technické řešení umožňuje sání vzduchu zvenku a zevnitř kombinovat a přepínání těchto dvou směrů sání je umožněno ovládacím panelem, který je umístěn v místnosti.

Výkonově největší solární ohřívače vzduchu umožňují průtok vzduchu až 155 m3/hodinu a teplotní nárůst přiváděného vzduchu může být až 55°C při maximálním výkonu 1300 Wattů. Hodí se pro místnosti o ploše až 100 m2. Pro minimalizaci tepelných ztrát lze systém doplnit o samouzavírací vnitřní komplet. Cena je okolo 50 tisíc korun.

Nejmenší zařízení stojí cca 22 tisíc korun a jsou vhodná pro místnosti o ploše 30 m2 a jejich maximální výkon je 380 Wattů a teplotní nárůst přiváděného vzduchu je až 25 °C a průtok vzduchu může být až 127 m3. V případě instalace na střechu počítejte s navýšením ceny o cca 10 tisíc korun. Cena montáže se pohybuje okolo 4,5 až 7 tisíc korun dle obtížnosti. Podle návodu a konzultace s dodavatelem může však zručný kutil nainstalovat zařízení také svépomocí.

S přátelským pozdravem Lubomír Klobušník, energetický poradce





Odpovídá:  Lubomír Klobušník* - EKIS České Budějovice Klotherm tisk