Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

6.8.18 / dotaz č. 96896
Chtěla bych požádat o zpracování analýzy pro případnou změnu dodavatele elektřiny. Současně prosím o posouzení, zda by bylo vhodné a výhodné sjednotit distribuční sazbu pro obě odběrná místa a jakou zvolit. Obě odběrná místa mají jako hlavní spotřebu el. podlahové vytápění a ohřev vody bojlerem + přímotopy (koupelnové el. žebříky).
Vážená paní,
změnu nákladů na elektřinu si můžete snadno porovnat na kalkulačce Energetického regulačního úřadu: http://kalkulator.eru.cz/

Stávající spotřebu zjistíte z faktur, kalkulačka vám ukáže ceny různých dodavatelů elektřiny.

Snadno zjistíte i výhodnost sloučení dvou odběrných míst do jednoho. Pro první přiblížení můžete uvažovat, že nové odběrné místo bude mít jistič odpovídající součtu obou (např. máte -li nyní jistič 3x16 A a 3x 20 A, můžete pro nové místo uvažovat jistič 3x40 A. Správnou velikost jističe vám řekne elektro specialista, který také posoudí náklady na spojení obou míst (výměna elektroměrů, instalace nového jističe aj.). Na stránkách distributora si zjistěte, zda bude nově vytvořené odběrné místo splňovat podmínky pro přidělení požadované sazby.

Přejeme příjemné bydlení!
L. Bradnová, K. Srdečný
Odpovídá:  Ing. Lenka Bradnová* - EKIS Plzeň Ekowatt tisk