Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

14.8.18 / dotaz č. 97008
Dobrý den,
budeme stavět pasivní dům a váháme s volbou stavebního materiálu/konstrukčního systému. Rozhodujeme se mezi a)vápenopískovými cihlami(Vapis nebo Kalksandstein, KM Beta) 17,5cm s vnějším zateplením nebo b)tenčí cihlou od Porothermu s vnějším zateplením nebo c) vatovkami Porotherm T Profi 44cm bez dodatečného zateplení. Zajímalo by nás, který z těchto systémů byste upřednostnili a proč? Za odpověď předem děkujeme.
Dobrý den,
tyto systémy jsou v podstatě srovnatelné. Nicméně rozdíly tam jsou. V první variantě získáte velkou akumulační hmotu, pevnost zdiva, ale za cenu tvrdého materiálu při stavbě. U ostatních systémů je akumulace omezena. Dalším rozdílem pak je možnost optimalizace. Kdy u prvních dvou systémů je možné dle potřeby zvolit dostatečnou tloušťku tepelné izolace a tím určit vlastnost stěny, u posledního systému tomu tak není.
Doufám, že vám =pomohlo krátké shrnutí výhod a nevýhod jednotlivých systémů. V každém případě, je třeba při realizaci i projekci myslet na dodržení modulu zdiva, tak aby nebylo potřebo moc přiřezávat a dodržovat technologické předpisy daného výrobce.
Odpovídá:  Ing. Libor Hrubý* - EKIS Brno CPD tisk