Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

9.8.18 / dotaz č. 97064
Dobrý den, na Praze 2 zřizujeme novou prodejnu se zdravou výživou a biopotravinami. (velikost prodejní plochy je cca 77 m2, výška stropů je cca 3,40 m). Zvažujeme nákup tepelného čerpadla na chlazení i vytápění obchodního prostoru a rádi bychom díky tomu získali sazbu C56d. Před samotnou realizací bych ale potřeboval vědět, jaké parametry by mělo tepelné čerpadlo mít a také jaká jsou případná úskalí přechodu na tuto sazbu. Prosím o pomoc či o radu na koho se s tímto dotazem mohu obrátit. Velice děkuji.
Vážený pane,
děkujeme za váš dotaz.

Velikost tepelného čerpadla (topný a chladicí výkon) vám navrhne projektant vytápění podle parametrů budovy a požadavků na provoz. Elektro specialista vám pak vypočte velikost jističe pro tepelné čerpadlo a jističe pro ostatní odběr v prodejně. Budete mít dva jističe, jeden se sazbou C56d pro TČ a druhý nejspíš se sazbou C02d nebo C26d pro ostatní spotřebiče.

Základní podmínkou pro přiznání tarifu je vyjádření distributora (PRE, a.s.), zda je v daném místě dostatečná kapacita el. přípojky. Pokud ano, pak musíte splnit i další podmínky, uvedené v Cenovém rozhodnutí Energetického regulačního úřadu č. 7/2017:

"Odběratel distributorovi věrohodným způsobem prokáže, že pro vytápění objektu je řádně nainstalován a používán systém vytápění s tepelným čerpadlem" - dokládá se např. projektem vytápění.

"Vytápěcí soustava s tepelným čerpadlem musí být napájena samostatným přívodem a měřena samostatným měřicím zařízením". - dokládá se např. projektem elektro

"Tepelný výkon tepelného čerpadla kryje minimálně 60 % tepelných ztrát vytápěného objektu" - dokládá se např. projektem vytápění.

Můžete s distributorem dohodnout i jiný způsob doložení těchto požadavků.

Nejlepší postup bude orientačně zjistit velikost TČ a příkon ostatních spotřebičů a následně se obrátit na PRE se žádostí o přiznání tarifu.

Přejeme hodně úspoěchů!
L. Bradnová, K. Srdečný


Odpovídá:  Ing. Lenka Bradnová* - EKIS Plzeň Ekowatt
Téma:  Elektřina
tisk