Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

9.8.18 / dotaz č. 97068
dobrý den ,
mám na Vás prosbu ohledně průkazu energ.nár. budov.
Kolega právě dokončuje stavbu RD a vzpomínal, že každá novostavba / nemovitost musí mít jednak PENB pro potřeby stavebního povolení, ale i kolaudace. To je pochopitelné, ale podle něj by každý nový RD měl mít pro potřeby vytápění něco jako alternativní způsob.
Například když si vybereme čistě elektrické podlahové vytápění, tak by jsme měli mimo to mít nachystanou např krbovou vložku /kotel na tuhá paliva / teplené čerpadlo / nebo jiné zdroje.
Jaké můžou nastat problémy v případě že je RD hotový a má pouze vytápění elektrické, podlahové ?
děkuji
Vážený pane,
zřejmě došlo k chybě během stavebního řízení.

Každý dům musí mimo jiné splnit požadavky na energetickou náročnost, což se dokládá Průkazem energetické náročnosti budovy (PENB). Ten je součástí dokumentace pro vydání stavebního povolení. Dům vytápěný pouze elektřinou (přímotopy, elektrokotel, el. topné kabely) nesplní požadavek na spotřebu primární neobnovitelné energie. To se netýká případů. kdy je elektřina použita pro tepelné čerpadlo nebo pokud má dům fotovoltaickou elektrárnu. El. přímotopné vytápění se proto v projektu doplňuje např. kamny na dřevo, kde je spotřeba primární neobnovitelné energie velmi nízká.
Dům vytápěný pouze el. topnými kabely neměl dostat stavební povolení. PENB byl zfalšován nebo stavební úřad pochybil.
Pokud třeba v projektu pro stavební povolení byly kamna na dřevo a v průběhu stavby to investor změnil, jde o změnu, kterou měl oznámit stavebnímu úřadu a doložit, že dům i po změně splní požadavky na energetickou náročnost.
Dokončený dům pouze s el. vytápěním by neměl být zkolaudován, protože je v rozporu s vydaným stavebním povolením.

Doporučujeme proto s projektantem dohodnout takový způsob vytápění domu, který zajistí splnění požadavků na energetickou náročnost budovy.

S pozdravem
L. Červená, K. Srdečný