Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

6.9.18 / dotaz č. 97662
Dobrý den, prodávám RD s instalovanou FVE ne střeše. Výkon FVE je 4,48 kWp, udělena licence a zelený bonus v roce 2012. Jak postupovat při převodu vlastnických práv? Musí být v kupní smlouvě FVE přesně specifikována a uvedena částka za kterou se převádí na nového majitele? Jak zajistit, aby nabytí právní moci nové licence a převodu vlastnictví nastalo zároveň? Děkuji za odpověď.
Dobrý den,

při převodu předmětné nemovitosti včetně FVE není důležitá suma za kterou se FVE předává, důležitý je samotný převod vlastnických práv, který je třeba doložit na ERÚ pro žádost o zrušení licence (u původního provozovatele) a udělení licence (pro nového provozovatele). Převod práv bych doporučoval řešit samostatným dokumentem, případně samostatnou přílohou kupní smlouvy s tím, že bude třeba doložit kopii na ERÚ k žádostem. Obě žádosti je velmi vhodné poslat na ERÚ zároveň, předejde se tím mnoha problémům s doložením provozování FVE.

Co se týká dotazu k současnému nabytí právní moci nové licence a převodu vlastnictví nemovitosti, dle mého názoru toto nelze koordinovat, protože se obojí zajišťuje u jiných úřadů, které si mohou (a nemusí) vyžádat doplnění vašich žádostí čímž se nabytí právní moci posouvá. Spíše bych v tomto doporučoval dohodu účastníků, řízenou zejména převodem práv k nemovitosti.

S pozdravem

Antonín Navrátil
Odpovídá:  Ing. Antonín Navrátil* - EKIS Plzeň DEK tisk