Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

31.8.18 / dotaz č. 97884
Dobrý den,

Chtěla bych Vás požádat o radu.
Moje 80-ti letá maminka uzavřela smlouvu v dubnu 2017 na dodávku plynu od Pražské plynárenské, a.s. ,a to ve víře, že smlouvu uzavírá přímo s dodavatelem.
Tuto smlouvu v s Pražskou plynárenskou ukončila k 2.6. 2018 a přešla k jinému dodavateli.
Teď ale zjistila, že smlouvu uzavírala se zprostředkovatelem Aukce energií. Ten ji teď "bombarduje" telefonáty, že s ním má podepsat novou smlouvu, kterou jí poslal i poštou, jinak že bude platit penále.
Jak máme postupovat, aby "dali pokoj"? Je nutné smlouvu písemně vypovědět?

Přílohou Vám zasílám původní podepsanou smlouvu i novou smlouvu, kterou chce teď podepsat. Na první pohled se zdají totožné, ale slovo od slova jsem to nestudovala. Smlouvu ale nově v žádném případě podepisovat nebudeme.

Děkuji předem za Vaši radu.
Dobrý den,

děkujeme za váš dotaz. Je třeba rozlišovat mezi dodavatelem a zprostředkovatelem. Na každého se totiž vztahuje jiná legislativa. Zatímco smlouvu s dodavatelem lze podle energetického zákona vypovědět ještě 15. den po zahájení dodávek, smlouvu se zprostředkovatelem jen do 14 dnů od podpisu smlouvy (dle občanského zákoníku).

Je proto třeba podívat se, za jakých podmínek a na jak dlouho byla smlouva se zprostředkovatelem uzavřena a podle těchto podmínek ji vypovědět. Pokud po vás chce zprostředkovatel nyní podepsat novou smlouvu, je možné, že už stávající neplatí - to je třeba ověřit. Přečtěte si proto podmínky staré smlouvy, případně pošlete výpověď této smlouvy.


Můžete se také spojit se svým stávajícím dodavatelem a o všem ho informovat, solidní společnosti bývají v těchto věcech nápomocné.

Pokud by vám zprostředkovatel dělal potíže, doporučujeme obrátit se rovnou na Českou obchodní inspekci.

S pozdravem
Jana Poncarová, Karel Srdečný
Odpovídá:  Ing. Karel Srdečný - EKIS České Budějovice Ekowatt
Téma:  Ostatní
tisk