Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

10.9.18 / dotaz č. 98172
Dobrý den,
prosím o radu, mám v bytě plynový bojler Protherm Tiger 24 KOZ. Předchozí nájemkyně mi radila vždy bojler po osprchování vypínat kvůli úspoře energie, což mi nepřijde správné a rád bych se zeptal na Váš názor. Nemluvě o to, že po zapnutí se voda ohřívá velmi dlouho.

Vážený pane,
vypínáním ohřívače ušetříte trochu energie, protože zásobník zabudovaný ve vašem ohřívači bude chladnout trochu pomaleji. Výrobce neuvádí ztrátu u vašeho typu, běžně jsou tyto ztráty 1 až 3 kWh za den. Vypínat bojler má smysl, pokud ho nepoužíváte delší dobu, například na chalupě, kde jste jen o víkendu. Pokud bojler používáte denně, je snížení ztrát velice malé, protože vychladlý bojler musíte každý den znovu nahřát.

Doporučujeme vám nechat bojler zapnutý a zapsat si stav plynoměru na začátku a na konci doby, kdy ho nepoužíváte. Například když jdete ráno do práce, opíšete si stav plynoměru, a odpoledne si ho opíšete znovu. Tak zjistíte, kolik plynu spotřebujete např. za 12. hodin. Cena tepla z plynu je cca 1,2 Kč/kWh, snadno tedy spočtete, kolik vypínáním ušetříte.
Jak jste sám zjistil, vypínání bojleru silně omezuje komfort. Je pak otázka, zda vám ta úspora stojí za ztrátu komfortu.

Přejeme příjemné bydlení!
P.Vogel, K. Srdečný
Odpovídá:  Ing. Petr Vogel* - EKIS Plzeň Ekowatt
Téma:  Plyn
tisk