Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

10.9.18 / dotaz č. 98243
Dobrý den, prosím o odpověď na můj dotaz: koupili jsme s přítelem byt. Ohřev vody v koupelně máme na plynovou karmu, vodu v kuchyni ohřívá malý elektrický průtokový ohřívač, vaříme na plynu, pečeme v elektrické troubě, svítíme elektřinou, topíme pomocí dálkového ústředního topení. Přemýšlíme o tom, že úplně přestaneme využívat plyn, všechno na plyn zrušíme a přejdeme kompletně na elektřinu. Co si o tom myslíte? Vyplatí se nám to? Jaká bude asi investice a jaká úspora? Děkujeme!
Dobrý den a děkuji za Váš dotaz a za zájem o naše poradenství.

Na internetu je v současné době široká nabídka dodavatelů energií a jak plynu, tak el. energie. Zároveň jsou nabízeny různé výhody pro nové odběratele např. krátkodobé snížení ceny, stabilizace cen po určitou dobu a pod. Je proto možno vybrat si dodavatele, který by lépe vyhovoval.
Při předpokládané změně je nutno uvažovat investiční náklady a provozní náklady.
Investiční náklady by představovaly nákup el. boileru + montážní práce. Druhou investici by byl. el. sporák Předpokládat lze náklad cca 10.000 Kč. Dále lze předpokládat nutnost úpravy el .instalace.
Provozní náklady představují náklady na plyn, případně na el. energii. Z porovnání cen různých dodavatelů je zřejmé, že cena el. energie v porovnání s cenou plynu je výrazně vyšší. S provozními úsporami proto nelze uvažovat.

Ing. Jaroslav Winkler
Energetický poradce ECČB
Odpovídá:  Ing. Jaroslav Winkler* - EKIS České Budějovice Energy Centre
Téma:  Elektřina
tisk