Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

20.9.18 / dotaz č. 98737
Dobrý den,
řeším na domku po rodičích v Kladně nástavbu podkroví (starý dům, nástavba jen asi 6 x 10 m), ale protože bohužel měníme více než 25 % obálky budovy, budu potřebovat PENB, aby vyšlo C. Protože dům je starý, má smíšené zdi cihla kámen tl. 70 cm, a pozdější přístavba (které se nedotýkáme) je z cihel 45 cm a hurdiskového stropu, budeme asi muset zvýšit tepelné odpory stávajících stěn. Je to složité i tím, že dům stojí jednou delší stěnou na hranici pozemku, takže tu zateplit nejde, soused má jen úzkou uličku. Topení je normálně plynovým kotlem (bude nový), žádné další věci tam nevymýšlíme (jako tepelná čerpadla nebo FVE). Můžete mi technicky poradit a mohu následně u vás objednat PENB? Děkuji
Vážená paní,
můžete použít dvě cesty. První z nich je, že původní dům i s nástavbou bude mít podle PENB energetickou náročnost C a průměrný součinitel prostupu tepla bude také C nebo lepší. To je u rekonstrukcí někdy těžké dosáhnout. Konkrétní postup by bylo lepší probrat na bezplatné konzultaci v poradně EKIS, nebo s projektantem.

Druhá možnost je zpracovat jeden PENB pro nástavbu a druhý pro původní objekt.
Nástavba musí splňovat požadavky na novostavbu, tj. musí být v kategorii C. Starší budova ale může vyjít hůř. Posuzují se jen zateplované, resp. měněné konstrukce, kde musí být součinitel prostupu tepla dle požadavků vyhlášky. Dále musí mít měněný kotel účinnost nejméně 80 %, což u nových kotlů není problém. Pokud původní dům necháte v původním stavu, pak budete potřebovat PENB jen pro nástavbu.

S pozdravem
J. Beranovský, K. Srdečný
Odpovídá:  Ing., Ph.D., MBA Jiří Beranovský - EKIS Praha Ekowatt
Téma:  Legislativa
tisk