Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

26.9.18 / dotaz č. 99114
Dobrý den, je přípustné zahrnout do výpočtu PENB jako podporu elektrického vytápění kvalitní klimatizační jednotkou - pouze pro funkci vytápění, chladit nebudu? Objekt je špičkově zateplen. Bude mít strojní větrání. S ohledem na A/V a jen cca 100 m2 to s elektrokotlem samotným "nevyjde" na primární neobnovitelnou energii. RD nebude mít komín ani solární soustavu ani neinstaluji tepelné čerpadlo.
Děkuji
Vážený pane kolego,
pokud klimatizace slouží jako zdroj tepla, pak ji samozřejmě zahrnete do PENB. Je třeba správně stanovit topný faktor, pokud klimatizační jednotka pracuje v režimu vytápění.
U rodinného domku se v souladu s vyhláškou neposuzuje energetická náročnost chlazení,proto klimatizační jednotku pro chlazení neuvažujete, bez ohledu na reálný provoz. Spotřeba uvedená v PENB pak asi bude zásadně jiná, než na faktuře - je dobré na to majitele domu připravit.

Požadavky na spotřebu primární neobnovitelné energie byly záměrně stanoveny tak, aby dům vytápěný elektřinou "nevyšel". Je vždy potřeba elektřinu kombinovat s třeba s energií z okolního prostředí, se slunečním zářením, s biomasou atd.
S pozdravem
P. Vogel, K. Srdečný
Odpovídá:  Ing. Petr Vogel* - EKIS Plzeň Ekowatt tisk