Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

3.10.18 / dotaz č. 99444
Dobrý den,

mohu se zeptat, jake jsou naklady na fotovoltaiku na rodinny dum?

Dekuji
Děkuji Vám za Váš dotaz a za zájem o naše poradenství. K Vašemu dotazu k nákladům na fotovoltaiku pro rodinný dům uvádím. :
Váš dotaz je velice všeobecný a neuvádí žádné zadávající podmínky, které ovlivňují výši investičních nákladů na instalaci fotovoltaické elektrárny (FVE). Jedná se zejména o předpokládané využívání vyrobené elektřiny (pouze pro vlastní spotřebu nebo s dodávkou do sítě?), požadovaný elektrický výkon v kW, konstrukce a orientace střechy kde by měla být elektrárny instalována a další údaje.
V současné době je možno žádat o dotaci na instalaci FVE v rámci programu Nová zelená úsporám. Poskytnutí dotace podle tohoto programu je ale vázáno na podmínku, že pro FVE bude použito schválených výrobků a že montáž bude provádět oprávněná firma. Výše takovéto dotace není zanedbatelná (100 000 – 150 000 Kč). Je proto výhodné obrátit se na některou z firem, které dodávku a montáž FVE nabízejí. Jejích nabídky jsou uvedeny na internetu. Po sdělení potřebných vstupních údajů a požadavků zpracují návrh instalace včetně rozpočtu. Z několika návrhů od různých firem je pak možno zvolit ten nejlépe vyhovující. Z porovnání uvedených návrhů pak vyplyne informace o nákladech na instalaci FVE při zadaných podmínkách.

S pozdravem

Ing. Jaroslav Winkler
energetický poradce ECČB