Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

8.10.18 / dotaz č. 99611
Dobrý den,
rád bych vyměnil stávající deskové radiátory napojené na kondenzační plynový kotel za nástěnné konvektory z důvodu lepších vlastností, především kvůli rychlejšímu a rovnoměrnějšímu vyhrátí místností.
Nevím ale, jestli je to správná cesta, protože jsem se dočetl, že pro kondenzační kotel lepší dlouhodobý průběh provozu než krátkodobé starty. Na druhou stránku jelikož je v konvektorech malý objem vody, myslím si že by bylo možné vytápět na nížší teplotní spád, což by bylo zase prospěšnější pro kondenzační kotel.
Druhá možnost mě napadlo, vyměnit stávající deskové radiátory za větší, tzn. místo stávajících typů 20 (hl.66mm) nainstalovat typ 33 (hl.155mm) a snížit teplotní spád kondenzačního kotle na 55/45 při zachování výkonu radiátorů.

A ještě bych měl dotaz k automatickému řízení pomocí centrální jednotky a automaticky regulovatelných termohlavic, jestli se toto řešení vyplatí pro byt. cca 150m2 užitné plochy, resp. jestli je možné automatickým nastavením přes regolovatelné hlavice uspořit další náklady. A nebo jestli je dostačující jedno čidlo teploty v obývacím pokoji a v ostatních místnostech nastavit termohlavice ručně, popř. Použít pouze programovatelné termihlavice bez centráoního řízení.

Děkuji předem za váš odborný názor

Dobrý den,

při výměně je nutné si uvědomit to, že nástěnné konvektory budou pravděpodobně s ventilátorem, tzn. v místnosti bude umístěn zdroj hluku. Pokud budete chtít konvektor bez ventilátoru, tak počítejte s tím, že konvektor bude větší oproti výše zmíněnému. Každé řešení má své výhody nebo nevýhody. Není jednoduché říci, jaké řešení je u Vás výhodnější, velikost místností, správný návrh stávajících otopných ploch apod.
Stávající plynový kondenzační kotel by měl být navržen tak, aby pracoval co nevíce v kondezačním provozu. Teplotní spád je patrný z projektové dokumenatce. Kondenzační kotel určitě poběží pořád, jelikož má modulovaný hořák od cca 15% do 100% celkového výkonu ať ve variantě s konvektory nebo tělesy. Výměna tělesa Vám vyřeší snížení teplotního spádu, ale velikost 20, 21 případně 22 je daleko menší (hloubka) než těleso typu 33, které je hluboké. Z pohledu projekce se na něj pohlíží jako na typ tělesa, které se používá co nejméně.

Z mého pohledu se toto řešení nevyplatí. Úsporu to zajisté přinese, ale nebude tak "velká". Ponechal bych jedno čidlo teploty a v ostatních místnostech nastavil termohlavice, případně použil programovatelné... Osobně nevím jaký je provoz domu a jaký byl požadavek na řízení.

Jak sám vidíte, odpověď není jednoduchá a záleží na dalších věcech. Dovolím si Vám doporučit osobní návštěvu v naší kanceláři (Jablonec nad Nisou), kde bychom probrali dané problémy nad projektem. Před schůzkou bychom se domluvili co vše je nutné/dobré přinést s sebou.

Děkuji.
Odpovídá:  Ing. Jakub Dvořák* - EKIS Jablonec nad Nisou, EnergySim tisk