Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

31.10.21 / dotaz č. 133854
Dobrý den,
kupujeme větší dům v Praze, 20 let starý, u kterého bychom chtěli snížit výdaje na energie.

Letos byl zpracován energetický štítek, kde je mj. uvedeno:
třída D (98.8)
energeticky vztažná plocha 306 m2
rozdělení dodané energie: 24.9 zemní plyn, 2.1 elektřina
navrhované opatření: instalace tepelného čerpadla voda-vzduch

Vůbec se zatím v těch věcech nevyznáme, potřebovali bychom poradit, co všechno by se dalo udělat, zda dává smysl čerpadlo, zda je vhodné použít solární kolektory apod.

Dobrý den,

děkuji za za zaslaný úvodní dotaz.
S ohledem na návrh vhodného zdroje či vylepšení objektu je třeba vyhodnotit nejenom výsledky z PENBu vytvořeného k prodeji, ale především skutečnou spotřebu objektu v rámci Vašeho užívání a prohlídkou, výpočtem či měřením stanovit, kde dochází k největším únikům tepla či spotřebě energií.
Následně posoudit jednotlivé návrhy ke zlepšení a vyhodnotit, zda mají jak ekonomický, tak ekologický přínos a rovněž stanovit, zda je možné na některé z opatření využít podpory ze stávajících dotačních programů.

Co se týče možností, tak v rámci dnešních dotačních programů je možné získat různé podpory, např. na zateplení či výměnu oken a dveří, nový zdroj tepla, předokenní stínění, FVE elektrárnu, solární panely, zelenou střechu, rekuperaci, nový zdroj tepla atd. Samozřejmě, pokud se dosáhne větších energetických a "ekologických" úspor, dotace jsou zajímavější i pro dům je to vhodnější.