Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

26.1.22 / dotaz č. 134918
Dobrý den.Mám instalovanou Fotovoltaiku 3300kwh/rok s bateriemi byla vybudována s dotací.Rád bych FE rozšířil ale někde jsem četl že na rozšíření FE už dotace nedávají.Můžete mi zjistit jak to je v případě jestli se to změní?Ještě bych se chtěl zeptat na Virtuální baterii?Tuto službu poskytovalo Bohemia energi ta už není další EON ten tuto službu poskytuje jen vlastním instalacím a poslední CEZ.To bych se ale musel stát jejich odběratelem a platit za tuto službu.Plánuje stát nebo jiná firma poskytovat tuto službu drobným majitelům FE?Děkuju za odpověd.
Dobrý den,
předpokládám, že jde o instalaci FVE na rodinném domě, a tedy o dotaci jste žádal jako fyzická osoba. V tom případě by teoreticky připadal v úvahu program NZU ( https://novazelenausporam.cz/ ).
V závazných pokynech pro žadatele (ke stažení zde https://novazelenausporam.cz/dokumenty/rodinne-domy/ ) je na v kap. 4.3.3.2 Podmínky pro podoblast C.3 uvedeno:

b) Podpora se poskytuje pouze na nové systémy, nelze ji poskytnout na rozšíření nebo úpravy stávajícího systému, včetně případů dodatečného pořízení elektrických akumulátorů.

Váš záměr na rozšíření stávající FVE tedy nelze z programu NZU podpořit.

Co se týče virtuální baterie tak výčet možností jste sám uvedl. Osobně o jiných aktuálních či plánovaných možnostech v této oblasti nevím.

S pozdravem,
Jan Kárník