Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

23.2.22 / dotaz č. 135892
Dobrý den,
mám vypracovaný PENB (Split tepelné čerpadlo 4kw + krbová kamna 10kw) PENB vyšlo B. Chtěla bych však zrušit krbová kamna a realně nebudeme mít split TČ, ale 3x TČ vzduch-vzduch 2kw. To bych doplnila 1x Decentrální rekuperací. Je nutné nechat si vypracovat nový štítek? Od nového roku se zpřísnily normy, přošla bych s novým štítkem? Pokud by mi nevyšel štítek, mohu zrealizovat původní variantu?
Děkuji
Dobrý den,
veškeré tyto změny mají vliv na výslednou energetickou náročnost budovy a stavební úřad by Vás při kolaudaci měl vyzvat k doložení nového PENB. Zda bude vycházet nebo ne nedokážu posoudit, musel bych mít výpočtový model domu a vaši technologii přehodit. Toto by Vám měl udělat zpracovatel původního PENB.
Každopádně PENB by měl být vyhodnocen podle toho kdy bylo požádáno o stavební povolení. Pokud máte podáno v minulém roce nemusíte mít nový PENB vyhodnocen na přísnější podmínky roku 2022.
Tedy ano pokud by přepracovaný PENB nevyšel, tak původní variantu zrealizovat můžete, pokud již byla podána žádost na stavební povolení.