Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

27.6.22 / dotaz č. 140319
Dobrý den,
mám dotaz k instalaci tepelného čerpadla, podle nově schváleného stavebního zákona (283/2021, od 1.7.2023). Bude stále potřeba územní souhlas, nebo to nově půjde "bez papírování" jako jednoduchá stavba? Příloha č.2, bod 1 l) stavby pro využití obnovitelných zdrojů energie s celkovým instalovaným výkonem do 30 kW.
Dobrý den,
účinnost nového stavebního zákona č. 283/2021 Sb.je opravdu od 1.7.2023. Domnívám se, že pro umístění venkovní jednotky tepelného čerpadla u stavby rodinného domu bude i nadále potřeba "povolení záměru".
Zařízení tepelného čerpadla není totiž stavbou pro využití obnovitelných zdrojů energie s celkovým instalovaným výkonem do 30kW podle přílohy 2 odst. 1 písm. l) jak uvádíte, ale součástí a příslušenstvím jednoduché stavby, pokud nepřekročí parametry staveb uvedených v odstavci 1, dle přílohy 2 odst. 2 písm. a).
Dle §171 vyžaduje každý záměr povolení s výjimkou drobných staveb a změn využití území, u kterých tak stanoví tento zákon.
Z výše uvedeného mi vyplývá, že k instalaci venkovní jednotky tepelného čerpadla, jakožto zařízení jednoduché stavby, bude potřeba povolení záměru.
S pozdravem,
Lubomír Tichý
EKIS Rakovník