Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

18.7.22 / dotaz č. 140597
Dobry den, obracím se na Vás s dotazem ohledně problematiky vytápění i TUV.

V novostavbě z Ytong lambda, máme plynový kotel s bojlerem Dražice OKC 250 NtR/HP, který nyní slouží jako zásobník, ale měla by to být příprava na FVE a ukládání energie do vody.

Patrona tam ještě není nainstalována.

Vzhledem k tomu, co se děje s Ruskem a čekaci době na FVEbych se rád zeptal, zda je možné tedy přidat patronu a v případě výpadku plynu zastrčit bojler do zásuvky a budeme mít teplou vodu ohřátou elektřinou. Je prosím rozdíl mezi patronou pro ohřev z FVE a z el.site?

Dále bych se chtěl zeptat, zda je možné v případě výpadku plynu nějak takto ohřátou vodu patronou dostat do podlahového topení (plyn kotel ohřívá vodu v trubkách). Pokud ano, jaké přístroje k tomu potřebuji?

Zdá se mi to takové technicky krkolomné a nevim, zda by nebylo nejjednodušší si koupit elektricky kotel a v případě potřeby všechno přepnout. Tepelné čerpadlo bohužel do zimy nejsme schopni zrealizovat.

Co byste mi prosím poradili?

Děkuji moc za odpověď.

S pozdravem.







Dobrý den,

co se týče Vašich dotazů:

- ano, přidání el. patrony do bojleru a zapojení do zásuvky je možné; FVE patrona má oproti obyčejné el. patroně zesílení nulového vodiče a umí přidávat výkon/stupňovat .. pokud by byla obyčejná el. patrona, tak potom třeba ext. zařízení - wattrouter - který umí výkony regulovat;

- ohřátou vodu ze zásobníku lze napojit na otopnou soustavu v případě, že zásobník má v sobě "integrovaný" ohřev otopné vody; potom je to o vhodném topenářském zapojení;

- ano, elektrickým kotlem by bylo zřejmě jednodušší, nicméně to nebude vycházet z pohledu průkazu energetické náročnosti budovy a plnění jeho požadavků; muselo by se vhodně nekombinovat s ostatními systému, tj. např. krbová kamna, vzduchotechnika, fotovoltaika, ..

- pozn. z pohledu plnění průkazu energ. náročnosti budovy by se správně měla prověřit i příprava teplé vody pomocí el. patrony, jak zmiňuji v první odrážka, tj. v podstatě veškeré změny oproti projektu/průkazu energ. náročnosti budovy.

S pozdravem,
Pavel Adam
Odpovídá:  Ing., Ph.D. Pavel Adam - EKIS Brno, OPTIMALIZACE BUDOV
Téma:  Ostatní
tisk