Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

26.9.22 / dotaz č. 143233
Dobrý den,

prosím Vás o radu. Zajímalo by mě:
1. za jakých podmínek lze získat výrobní EAN na mikrozdroj (FVE do 10 kW dle § 28);
2. zda je v našem případě třeba licence od ERÚ k dodávce přebytků do distribuční sítě ať už bezplatně nebo jejich prodejem;
2. jestli dodávka přebytků do sítě znamená vytváření neoprávněné odchylky ve smyslu energetického zákona, pokud je elektřina do sítě dodávaná bez uzavřené smlouvy "o odběru/výkupu přebytků" s některým z obchodníků s elektřinou (např. ČEZ prodej).

Rádi bychom měli možnosti dodávat do sítě přebytky z naší FVE ať už zdarma nebo formou jejich prodeje. Rádi bychom také, abychom dodávkou do sítě nevytvářeli neoprávněnou odchylku ve smyslu energetického zákona.

Máme na našem RD FVE dle § 28, zprovozněnou na základě smlouvy o připojení s rezervovaným výkonem pro dodávky do distribuční sítě a po úspěšném prvním paralelní připojení.

Děkuji Vám předem za odpovědi.
Vážený pane, děkujeme za váš dotaz.
Pro zdroje do 10 kW se nevyžaduje licence pro podnikání v energetice. Postačí vám tedy souhlas distributora s připojením zdroje do sítě. Případně budete potřebovat stavební povolení (pokud FVE kopíruje sklon střechy a nepřesahuje střechu, pak stavební povolení není potřeba).
Pozor: toto platí pro odběrná místa, kde není v současnosti jiný zdroj. Pokud byste chtěli k vaší stávající FVE připojit další FVE, už licenci musíte mít, bez ohledu na výkon nové FVE.

Pro prodej přebytků do sítě potřebujete smlouvu s obchodníkem, který je bude vykupovat. Obchodník v takovém případě přebírá odpovědnost za odchylku. Dodávat přebytky do sítě bez smlouvy (byť zdarma) není možné.

Přejeme slunné dny!
K. Srdečný, J. Truxa.
Odpovídá:  Ing. Jan Truxa - EKIS Praha Ekowatt tisk