Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

2.11.22 / dotaz č. 144837
Dobrý den,

prosím o radu v případě zadávání krbových kamen s výměníkem jako primární zdroj na vytápění. V ČSN 73 0331-1 tabulky A.1 je uveden procentuální podíl krbových kamen s výměníkem 35 %. Existuje výjimka, kdy lze krb zadat s větším podílem na vytápění jako primární zdroj? Popřípadě skutečnost lze doložit výpočtem a je někde stanovena podoba výpočtu?

Děkuji.
Vážená,

v případě, kdy jsou v objektu osazena krbová kamna s teplovodním výměníkem (s ručním přikládáním) - dle vašeho textu jako "primární" (chápeme jako jeden z více zdrojů v objektu), tak opravdu dle vámi citované ČSN 730331-1, resp. Přílohy A a Tabulky A.1 je stanoven maximální podíl roční potřeby tepla na vytápění pro tento typ zdroje tepla ve výši 35%. Tato norma tudíž tento typ zdroje tepla hodnotí jako doplňkový.
Dále připomínáme, že normy ČSN jako takové nejsou obecně závazné, tj. i výše uváděná norma ČSN 73 0331-1, a navíc výše citovaná Příloha A této normy je pouze informativní. Nicméně vyhl. č. 264/2020 Sb. o energetické náročnosti budov, ve své Příloze č. 5 - Metodika hodnocení energetické náročnosti budovy, části D.1 Obytné zóny uvádí následující text: "V případě použití více zdrojů tepla v jedné zóně, bude podíl na ročním pokrytí potřeby tepla na vytápění a přípravu teplé vody připadající na příslušný zdroj tepla stanoven nejvýše hodnotou podle tabulky A.1 normy ČSN 73 0331-1."
Z výše uvedeného jednoznačně vyplývá, že tato závazná vyhláška neumožňuje pro obytné zóny výpočtově hodnotit krbová kamna s ručním přikládáním a teplovodním výměníkem jako primární zdroj tepla. Pokud byste chtěla zvýšit podíl zdroje tepla spalujícího dřevo či dřevní hmotu na vytápění objektu, pak by bylo potřeba navrhnout/instalovat jiný typ zdroje - např. peletová kamna s automatickým přikládáním a s teplovodním výměníkem (podíl max. 50% dle ČSN 73 0331-1). Další typy příkladů různých zdrojů tepla na pevná paliva jsou uvedeny v příslušné tabulce výše citované normy.

Doplňujeme, že v hypotetickém případě, kdy u objektu by byla krbová kamna s teplovodním výměníkem jako jediný zdroj tepla, pak by pokrýval 100% roční potřeby tepla na vytápění.

S pozdravem
Ing. Lukáš Svoboda, EKIS Olomouc

Odpovídá:  Ing. Lukáš Svoboda - EKIS Olomouc Ing. Svoboda tisk