Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

21.11.22 / dotaz č. 146868
Dobrý den, u RD z r. 1939 uvažuji o TČ.
Stávající stav, dům není zateplen, zateplená je střecha a sklep. Okna jsou plastová - dvouskla cca 15 let stará.
Tři samostatné bytové jednotky, každá má svůj plynový kotel. Celková spotřeba plynu 5600 m3, počet osob 9,vytápěná plocha 260 m2. V přízemním bytě krbová kamna s výměníkem. Tepelné ztráta domu cca 18 - 20KW . Radiátory deskové, rozvody v mědi. Uvažuji o TČ od f. PZP DYNAMIC 16. Vytopí toto TČ byty na 23 stupňů ? Jistíč máme 3x25 A - bude stačit ? Uvažuji o zateplení severní plochy domu, zde jsou největší tepelné ztráty.
Předem děkuji za zprávu.
Vážený pane,
TČ se většinou instalují když je dům kompletně zateplen a vytápí se podlahovým topením. V zimním období je průměrný topný faktor tep. čerpadla 3. To znamená, že do TČ se dodává 1/3 topného výkonu v elektřině, aby se dosáhlo plného topného výkonu TČ. Tepelná čerpadla většinou ohřívají topnou vodu na 40 - 50 °C, proto je nutné aby plocha radiátorů byla dostatečná. Čím chceme dosáhnout vyšší teplotu topné vody, tím více klesá topný faktor TČ a zvětšuje se spotřeba elektřiny do TČ.
Z hlediska cen elektřiny a zemního plynu (elektřina je cca 2x až 3x dražší než zemní plyn) a z hlediska investičních nákladů na instalaci TČ je pouze na Vašem zvážení instalovat TČ.
Při Vašem stávajícím topném systému a nezatepleném domu dosáhnout teploty 23°C v místnostech pouze pomocí TČ je nereálné.
Jistič 3 x 25 AS by na provoz TČ byl dostačující.