Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

30.11.22 / dotaz č. 147127
Dobrý den,
ráda bych se poradila ohledně režimu plynového kotle. Bydlím v bytě 3+1, 70m2, pod většinou bytu jsou sousedi pod námi, nad celým bytem sousedi nad námi. Zvenku barák přiléhá k jinému pouze jednou stranou. Je velmi špatně zateplen, což není v mých silách změnit. V bytě mám nový plynový kotel na ohřev teplé vody a vytápění a k tomu malá kvalitní kamna na dřevo.
V bytě potřebuji teplo ráno cca 2 h, a potom od 15 h do 22 h. V minulých letech jsem cca 6 h v noci kotlem netopila, teplota klesla v nejchladnějším pokoji občas na 15 C, ale byt se rychle vyhřeje. Nyní váhám, jak kotel nastavit nejekonomičtěji. Vyplatí se mi ono vypínání či větší utlumení? Uvažuji, že by kotel běžel zhruba polovinu času, neboť v noci, když spím, teplo nepotřebuji, a když jsem v práci, tak také ne.
Nejsem si ovšem jistá, jestli „dohřátím“ bytu nepropálím víc plynu, než kdybych byt nechala vytápět konstantně.
Jaký je tedy optimální postup? (Kamna používám především večer, nebo pokud jsou venkovní teploty nad 10 C, konstantně s nimi topit nechci, nemám dost dřeva a ráno v běžném pracovním provozu v Praze zatápět komfortní příliš není).
Děkuji za radu, zda se vypínání plynového kotle na část dne a část noci vyplatí či ne.
Dobrý den,
Pravděpodobně se jedná o zděný činžovní dům. U zděných staveb je vhodný pokles teploty o max 3°C neboť vytopení skutečně stojí více než "konstantní" vytápění. Pravděpodobně, pokud jste vypnula kotel úplně, tak částečně jste byla zřejmě vytápěna na náklady sousedů, tj. že Vás částečně vytápěli.

S pozdravem
jiří Tencar
Odpovídá:  Ing., Ph.D. Jiří Tencar - EKIS Praha Ecoten
Téma:  Vytápění
tisk