Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

26.11.22 / dotaz č. 147628
Dobrý den, k rodinnému domu jsem v květnu letošního roku pořídila tepelné čerpadlo a 4 ks solárních panelů. Mohu požádat o dotaci a mohla bych požádat o pomoc s procesem žádosti Vašeho odborníka? Nemám bankovní identitu, proces jejího založení ani další kroky bych sama nezvládla. Děkuji Vám.
Dobrý den,
Pokud bylo osazeno tepelné čerpadlo, je pro dotaci rozhodující jaký byl původní hlavní zdroj tepla. Pokud se jednalo o jakýkoliv elektrický zdroj (elektrokotel, přímotop adt.) nebo byla lokální kamna na uhlí či starý kotel na uhlí nesplňující 3. emisní třídu je možné čerpat dotaci NZÚ. K dotaci je ale nutné mít fotky původního zdroje tepla a v případě kotle i jeho revizi.

Z dotazu není zřejmé zda se jedná o solárně-termické nebo fotovoltaické panely. Nicméně na obojí lze dotaci čerpat. U FVE od výkonu 2 kWp, což by pravděpodobně 4 panely nestačily a u solárně termických panelů záleží na pokrytí potřeby tepla v domě. Výše dotace záleží také na konkrétním výkonu a orientaci panelů. Případně prosím o zaslání konkrétní technické specifikace.

Bankovní identita není pro dotaci nutná. Z Vaší strany bude pouze nutná 1x návštěva na CzechPointu kvůli ověření identity pro poskytnutí elektronické plné moci a založení profilu na webu dotace (tzv. systém AIS).
V případě zájmu o dotaci jsem schopen Vám pomoci s veškerou administrativou dotace.