Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

29.11.22 / dotaz č. 147889
Dobrý den,
chtěl jsem se zeptat, zda se zabýváte i poradenstvím v rámci energetické náročnosti(úniků tepla apod.) z bytu.
Bydlíme v podkroví v bytovém domě čítajícím 5 bytů a topíme jen elektřinou - plyn není možný

Jsme v tomto druhu bydlení nováčkem a nevím, zda topení elektřinou je nejekonomičtější řešení vytápění.
V rámci topných těles máme elektrická akumulační kamna(1x) + mramorové topné panely(4x). Byt má rozlohu 130 m čtverečních.
Dům je z poloviny(severní strana/západní strana) zateplen
Okna jsou cca 12 let stará, nově seřízena(v letošním roce)
Prosím o radu, zda vytápění tepelnými tělesy která máme je v rámci poměru cena/výkon ok + zda je nějaká cesta v rámci minimalizování tepelných ztrát (např. výměna oken/dozateplení domu apod.). Případně jiná možnost vytápění.

Moc děkuji a přeji hezký den
Vážený pane, děkujeme za váš dotaz.
Používat elektřinu pro přímotopy nebo akumulační vytápění je málo efektivní. Doporučujeme zvážit instalaci tepelného čerpadla, resp. čerpadel. Tím snížíte spotřebu elektřiny asi na polovinu oproti stávajícímu vytápění.
Technicky a investičně náročnější a komfortnější by bylo instalovat ústřední vytápění s topnými tělesy (radiátory, konvektory nebo podlahové vytápění) a jedním zdrojem tepla.
Nebo můžete instalovat několik tepelných čerpadel (resp. klimatizačních jednotek) do jednotlivých místností.
Zda a kdy se vám investice do tepelného čerpadla, závisí na nabídce dodavatelů a na cenách elektřiny během příštích cca 10 let. To bohužel nedokážeme odhadnout.

Co se týče zateplování, tady je třeba dohodnout se s majitelem domu. Zateplení stěn jen u jednoho bytu by vypadalo dost divně. Zateplit podkroví je většinou obtížné - záleží na konkrétní konstrukci. Přidat izolaci do šikmých stropů často nejde, resp. bylo by nutno přidat ji zevnitř a zmenšit tak prostor bytu. Pokud je ale nad bytem (částí bytu) půdní prostor, podívejte se, jestli je tam prostor pro umístění další izolace. S výhodou se zde používá foukaná izolace, protože hadicí se dá dostat i do obtížně přístupných míst. Konkrétní řešení ale doporučuji řešit s projektantem.

Stávající okna můžete nechat vyměnit za okna s trojsklem (to před 12 lety nebylo moc běžné), ale úspora energií nebude výrazná. Zvýší se komfort (okno bude teplejší). Čistě ekonomicky se výměna oken nevyplácí ani při současných vysokých cenách energií.

S pozdravem
K. Srdečný
Odpovídá:  Ing. Karel Srdečný - EKIS České Budějovice Ekowatt
Téma:  Vytápění
tisk