Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

8.12.22 / dotaz č. 148015
Prosím doporučit efektivní a levné zdroje pro vytápěné objektu montážní haly 68 x 25 x 8 metrů pro 35 dílenských pracovníků a přilehlé administrativní budovy 45 x 8x 8 metrů pro 30 osob.

V provoze nejsou teploprodukující stroje .
Hala má ocelovou konstrukci, střecha a opláštění jsou zatím plánované v PUR panelech 80 mm.
Dobrý den.

Z výše uvedeného není zřejmé, zda jde o novostavby (pak bych se rozhodně přikláněla k mnohem lepší tepelné izolaci) nebo o řešení vytápění stávajících budov.

Zdroj vytápění je velmi závislý na tepelně-technických vlastnostech budovy. Např. pokud je administrativní budova dostatečně tepelně izolována a disponuje teplovodním vytápěním, pak přichází v úvahu i tepelné čerpadlo, pokud ale izolována dostatečně není a neplánujete její energetickou náročnost snížit, tak vhodnějším zdrojem bude plynový kondenzační kotel.
Pokud jde o stávající budovu, doporučuji zvážit komplexní projekt poklesu energetické náročnosti včetně řešení vytápění a větrání a doporučuji projekt koncipovat tak, abyste měl nárok na dotaci z programu OP TAK, úspory energií, resp. instalace obnovitelných zdrojů.

Ohledně haly je situace ještě složitější. Opět nemáme žádné informace, zda jde o novou halu nebo stávající, kterou chcete nově opláštit PUR panely. Každopádně ale platí, že 80 mm PUR je z dnešního pohledu nedostatečná izolace a rozhodně bych zvolila větší tloušťku. Opět nevíme, zda v hale jsou možnosti teplovodního vytápění, zda je v hale jednosměnný nebo vícesměnný provoz, zda jsou v hale vyšší nároky na větrání apod.

Omlouvám se, že nemohu více sloužit, ale těch proměnných, o kterých nic nevíme a vstupují do úvah, je tolik, že nelze korektně poradit.
Není problém, abyste přinesl projektovou dokumentaci a navštívil nás v našem EKIS centru a můžeme o tom pohovořit.

Děkuji za dotaz.
Šárka Nedělová.
EKIS Velké Hoštice.






Odpovídá:  Ing. et Ing. Šárka Nedělová - EKIS Velké Hoštice, MN propeks
Téma:  Vytápění
tisk