Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

5.12.22 / dotaz č. 148299
Dobrý den, mám dotaz ohledně vytápení bytové jednotky. Máme třípatrový bytový dům o počtu 6 bytů ( 360m2) s centralním plynovím vytápěním, kotel není kondenzační, přibližný výkon 65 kw. Roční spotřeba se pohybuje kolem 80 MWh. Můj dotaz je, jaká by byla uspra energie v připadě koupě slabšího kotle ( pokud je to možné) a ideálního nastavení rega.
Dobrý den, děkujeme za dotaz.
Pro stanovení správného výkonu kotle je třeba znát tepelnou ztrátu domu a to, zda kotel je zároveň zdrojem tepla pro přípravu teplé vody. Pravda, z roční spotřeby plynu lze usuzovat na tepelnou ztrátu domu, ale je třeba znát, pro jaké všechny účely plyn slouží, tedy kromě vytápění i pro přípravu teplé vody či vaření. Z textu Vašeho dopisu vyplývá, že kotel se Vám zdá předimenzovaný. Pokud by tedy sloužil jen k vytápění, odhaduji podle roční spotřeby plynu, že tepelná ztráta domu bude cca 45 kW, tedy opravdu je příliš velký. Patrně se jedná o nějaký stacionární atmosférický kotel napojený na komín.
V praxi by to znamenalo, že ani v největších mrazech není využit jeho výkon a po celou dobu provozu je nutno jej regulovat, pravděpodobně jen vypínáním a zapínáním. Každé vypnutí a zejména opětné nastartování představuje ztrátu a tak průměrná roční účinnost může klesnout i na 80 %, nebo i níže.
Při použití kotle přiměřeného výkonu v kondenzačním provedení, který umí modulovat svůj výkon a přizpůsobovat okamžitě potřebě tepla se situace výrazně zlepší, i když podmínky pro kondenzační proces nejsou u radiátorového otopného systému ideální. Lze však předpokládat, že během topného období klesne teplota zpětné vody z radiátorů pod 55 °C a bude často docházet k inicializování kondenzace spalin. To bude mít za těchto předpokladů za následek zvýšení účinnosti spalování odhadem až o 20 %. Při zastropované ceně plynu 3 Kč na 1 kWh by poklesla platba za nakoupenou kWh v plynu (bez distribuce) o cca 50 tis za rok.
Odpovídá:  Ing. Zdeněk Krejčí - EKIS České Budějovice Energy Centre
Téma:  Vytápění
tisk