Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

13.12.22 / dotaz č. 148563
Dobrý den, snažil jsem se dohledat odpověď v již zodpovězených dotazech, ale asi marně.
Aktuálně řeším stavbu domu, mělo by se jednat o bungalov s obytným podkroví (cca 80+80m2). Rovinatý pozemek s příjezdem ze severu= dům tedy může být směřován na jih, chceme hodně prosklených ploch, všechny přípojky(i plyn). Upřímně řečeno neřeším z čeho dům bude, jde mi o především o rychlost výstavby a využití prostoru(= dřevostavba / beton.prefabrikát). Již jsem zaplatil individuální projekt na dřevostavbu(236tis.Kč), kde mi ale je např. vymlouvána valbová střecha(=neefektivita patra: naprosto chápu, ale valbu bychom na 100%). Nicméně mi bylo sděleno, že bez TČ a bez FVE nebo rekuperace nebudeme schopni splnit PENB. "Bohužel/Bohudík", jsem měl schůzku ve společnosti vyrábějící beton.prefabrikované domy(nevím.zda mohu jmenovat?..) a zjistili jsme, že se nám líbí jejich typový dům(=úspora za indiv.projekt). Ale zásadní rozdíl je nejen v uváděné ceně, ale a z toho vyplývající Dotazy na vás:
1) U betonu tvrdí, že PENB jsou schopni splnit pouze s úsporným kondenzačním kotlem (+ bude krbový komín pro vytápění akumulačními krbovými kamny = ty je ale potřeba ještě případně koupit). Je to reálné? (u dřevostaveb mi tvrdí, že to není možné splnit). Počítá se do PENB např. i kolik dům "udrží tepla"? (resp. beton udrží více než dřevostavba např..)
2) Je možné, že skutečně u dřevostavby musíme mít min. TČ a k tomu ještě FVE nebo rekuperaci? Není možné mít např. jen plynový kondenzační kotel?

Samozřejmě je každý dům individuální a záleží na více faktorech a tvaru/členitosti domu, ale TČ+FVE chci určitě do budoucna také (ale raději pak např. s dotací..).
(pro představu dům by měl vychazet z domu "canaba riviera"). Určitě počítáme s teplovodním podlahovým topením a co nejvíc prosklených ploch na jih v přízemí.

Velice Vám děkuji za odpověď,
hezký den,

Dobrý den,
součástí projektové dokumentace je průkaz energetické náročnosti budov (PENB), který vypracoval energetický specialista a ten by Vám měl na tyto dotazy odpovědět, případně Vám sdělit možné alternativy a kombinace zdrojů energie. Na splnění požadavků má vliv i tvar a orientace budovy - bungalovy vycházejí podstatě hůř než dvoupodlažní domy. Historici se s PENBy hodně podvádělo právě v souvislosti s krbovými kamny, kdy jim byl přikládán neúměrný podíl na vytápění (např.80%) a vylepšovalo se tím plnění požadavků. To už nyní zákonně nelze, protože vyhláška stanovila jasná pravidla započítání krbu v podílu zdrojů. Mohou být elek specialisté, kteří to nevědí a dál výsledky ohýbají.
Obecně je jedno z čeho dům je (beton/dřevo), záleží jak chytře je navržen z hlediska tvaru a využití sluníčka, na izolační schopnosti (součinitelích prostupu tepla) a skladbě systému vytápění a přípravy teplé vody.

Buďte opatrní, slibuje-li Vám někdo "zázraky". požadavky by mělo být možné splnit s plynovým kotlem (TČ vzduch-voda vychází obdobně) a malou FVE elektrárnou, nebo pokud použijete vzduchotechniku nebo pokud instalujete tepelné čerpadlo země-voda v vysokým sezóním faktorem. Akumuční kamna s plynem by mohla vyjít při souhře více faktorů a za předpokladu, že budou mít výměník a budou automatická. U bungalovu si troufám říci, že bude potřeba doplnit i tu menší FVE.


Odpovědi na dotazy:
1) Akumulační schopnost materiálů se při výpočtu PENB zohledňuje, ale spíše v rovině spotřeby energie na chlazení. Návrh zdroje pro vytápění a přípravu teplé vody, tedy není určen materiálem nosné konstrukce.
Konstrukce s dobrou schopností akumulace tepla zajišťují teplenou stabilitu v objektu. Tepelná akumulace nepomáhá pouze v zimě, ale i v létě je velmi vítanou vlastností, neboť v případě horkých slunných dnů se stavba tak rychle neohřeje.
2) Je pravděpodobné, že pokud budete chtít jako primární zdroj energie ve Vašem RD navrhnout pouze plynový kondenzační kotel nebude Vám vycházet požadavek na neobnovitelnou primární energii. Pro splnění NPE lze provést různá opatření – instalace zařízení OZE, zlepšení obálky, doplnění bivalentního zdroje, větrání s rekuperací, krb/krbová kamna s výměníkem a další.

Vhodná kombinace a výběr zdroj je nutné konzultovat se zpracovatelem PENB.

Děkuji Vám za dotaz a přeji hezký den.
Odpovídá:  Ing. Tomáš Vanický* - EKIS Brno CPD tisk