Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

14.12.22 / dotaz č. 148874
prosím o radu. Po zveřejnění dotací v rámci novazelenausporam jsme provedli v listopadu zateplení stropu, abychom ještě v letošní topné sezóně co nejvíce ušetřili enegie, což bylo i při zveřejňování těchto dotací doporučováno. Při zveřejnění této možnosti však nebylo uvedeno, že k žádosti o dotaci musí být přiložen odborný posudek. Bylo sděleno, že musí být přiloženy pouze fotografie před a po provedení, což nám odborná firma, která zateplení prováděla, vyfotila a foto máme k dispozici. Prosím o sdělení, jak máme dále postupovat, abychom získali potřebné dokumenty pro získání dotace. Předem děkuji a přeji hezký den
Dobrý den,
předpokládám, že Vaším cílem je usilovat o podporu v dotačním programu "Nová zelená úsporám light", kde budou žádosti přijímány od 9.ledna 2023. Podporována jsou opatření, která byla realizována po 12. září 2022. Tedy realizace v listopadu 2022 tuto časovou podmínku splňuje. Postupovali jste správně i z hlediska pořízení fotodokumentace průběhu realizace. Fotodokumentace je jednou z povinných příloh při podání žádosti. Dále budete potřebovat tzv. "Zprávu o navrhovaných opatřeních (odborný posudek). Pro vypracování tohoto dokumentu se prosím obraťte na některého z poradců EKIS, M-EKIS, nebo na zástupce tzv. MAS. Dále budete při podání žádosti potřebovat doklad o vlastnictví bankovního účtu žadatele (postačí např. výpis z účtu).

Důležité je ovšem také, aby technické parametry provedeného opatření splňovaly předepsaná kritéria. Z dotazu není zřejmé, zda se jedná o strop oddělující nevytápěnou půdu, nebo o strop oddělující nevytápěný suterén. V první případě je požadována celková tl. tepelné izolace min. 300mm (při součiniteli tepelné vodivosti 0,040W/m.K), ve druhém případě je požadována celková tl. tepelné izolace min. 120mm (při součiniteli tepelné vodivosti 0,040W/m.K). V obou případech lze do celkové tl. tepelné izolace započítat i případné stávající vrstvy tepelné izolace. Opatření musí být provedeno vždy v celém půdorysu, s výjimkou případů, kdy není z technických důvodů možné nebo účelné zateplit celou část konstrukce. Doporučuji Vám tedy obrátit se přímo na konkrétního poradce a s ním řešit podrobněji Váš konkrétní případ.

S pozdravem Martin Stejskal