Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

14.12.22 / dotaz č. 149031
Dobrý den,
rád bych požádal o orientační výpočet spalinových cest pro námi vybraná litinová krbová kamna Plamen Tara. V jejich technickém listu jsou tyto parametry:
- Jmenovitý výkon (kW) 6,2
- Maximální výkon (kW) 8
- Účinnost (%) 81,8
- Průměr kouřovodu Ø (mm) 120
- Externí přívod vzduchu Ø (mm) 80 (kamna externí přívod vzduchu umožňují a bude zapojeno)
- Hmotnostní proud spalin 4,8 g/s
- Průměrná teplota spalin 234 °C
- Negativní tlak komínů při jmenovitém výkonu: 0,11 mbar
- Negativní tlak komínů při 80 procentním jmenovitém výkonu: 0,09 mbar

Komín, do kterého by byla kamna připojena jsou:
Komínový systém Schiedel Absolut, DN 200 mm instalovaný v objektu, založen v 1. NP. Výška komínového tělesa je 8,5 m, z toho účinná výška je 6,5 m. Je instalován T-kus 90° v 1. NP stejně jako komínová dvířka v patě komínového tělesa. Zatřídění spalinových cest podle ČSN EN 1443: T450 N1 D3 G50. Komínová vložka není uzemněna.

Kamna by byla instalována v obýváku + kuchyni s objemem místnosti 29,9 x 2,52 m = 75 m3. Celkově se jedná o polovinu dvojdomu se dvěma nadzemními podlažími. Lokalita domu je Horoměřice, Praha-západ.

Předem děkuji za provedení výpočtu.

S pozdravem,


Orientační výpočet byl zpracován pro vícevrstvý keramický komín SCHIEDEL ABSOLUT (tepelný odpor komínové konstrukce 0,4 m2.K/W). Přívod vzduchu ke spotřebiči je zajištěn samostatným, horizontálním kanálem o délce 6 m a účinné výšce 1 m. Doporučujeme napojení vzduchu na spotřebič řešit větší dimenzí, než je dimenze vzduchového hrdla spotřebiče (dle výrobce 80 mm). Ve výpočtu je kalkulována dimenze 125 mm. Výpočtem byla ověřována dimenze komínu s keramickou vložky DN 200 mm (dle požadavku tazatele), do kterého jsou připojena krbová kamna Plamen TARA. Jmenovitý výkon 6 kW, příkon 7,14 kW, teplota spalin na hrdle spotřebiče 234°C, hmotnostní průtok spalin 4,8 g/s a požadavek na tah 20 Pa. Ve výpočtu není počítáno s celoročním provozem (teplota okolí pro tlakovou podmínku 15°C). Výpočet byl proveden jen pro plné zatížení spotřebiče.
Výpočtem bylo ověřováno, zda budou splněny všechny podmínky výpočtu pro účinnou výšku komínu 6,5 m.
Při plném zatížení spotřebiče, pro dimenzi DN 200, při účinné výšce 6,5 m je splněna teplotní a tlaková podmínka, přičemž teplotní podmínka je splněna s hraniční hodnotou. Vyšla nízká rychlost proudění spalin. Normovaná hodnota je 0,5 m/s.
Tlaková podmínka je splněna s rezervou 9,1 Pa. Teplotní podmínka je splněna o 0,1°C. Rychlost proudění spalin vyšla 0,18 m/s.
Pro tento typ spotřebiče je komín o průměru 200 mm předimenzován, proto nevychází dobře teplotní podmínka a velice špatně vychází rychlost proudění spalin.

Obecně je možné zlepšit teplotní podmínku zmenšením dimenze, snížením výšky komínu, použitím komínu s vyšším tepelným odporem komínové konstrukce, dodatečnou izolací komínu. Rychlost proudění spalin je závislá na hmotnostním toku spalin a dimenzi komínu. Zjednodušeně řečeno, čím větší hmotnostní tok spalin a čím menší dimenze komínu, tím větší rychlost proudění spalin.
Celkové posouzení spalinové cesty je následně v kompetenci revizního technika spalinových cest v rámci revize.
Odpovídá:  Veronika Sodomkova - EKIS Kamenice APOKS
Téma:  Vytápění
tisk