Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

20.12.22 / dotaz č. 149105
Dobrý den, mám dva hlavní dotazy.

1) Vytápění byt + koefecienty na rozpočet nákladů na otop
Situace: byt, ve kterém bydlím, je obklopen ze všech stran našeho domu byty, kde se nebydlí a ani netemperuje (dle zákona i tak se tito vlastníci podílí na nákladech). V bytě je pocitově chladno a topení mám puštěno na maximum téměř celou zimu. K tomu jsou nade mnou terasy, které nebudou s největší pravděpodobností zateplené.
Mohu nějak požádat o úpravu koeficientů pro přepočet nákladů na otop? Jak bych měl postupovat? Existuje nějaký právní rámec, o který se mohu opřít?

2) Vytápění společných prostor
Správce domu se rozhodl, že nebudeme vůbec vytápět společné prostory a hlavice na topení ve společných prostorách jsou na nule. Slyšel/dohledal jsem, že minimálně temperovat by se mělo. Existuje nějaký právní rámec, o který bych se mohl opřít? Mám se doptávat na projektovou dokumentaci domu, kde by měly být nějaké minimální teploty uvedeny vzhledem ke statice domu atd?

3) Jak mají dva výše uvedené body vliv na statiku nebo jiné vlastnosti domu? Myslím nevytápění spol. prostor + vytápění jen v mém bytě.

Předem moc děkuji za odpověď.
Dobrý den,
základními legislativními předpisy, které řeší tuto problematiku, jsou Zákon č. 67/2013 Sb. (Zákon, kterým se upravují některé otázky související s poskytováním plnění spojených s užíváním bytů a nebytových prostorů v domě s byty) a Vyhláška č. 269/2015 Sb. (yhláška o rozúčtování nákladů na vytápění a společnou přípravu teplé vody pro dům).

Váš byt je tedy umístěn mezi okolními byty, které by měly být z principu vytápěné, avšak reálně nejsou. Osobně se obávám, že toto nemá příliš řešení. Rozúčtovatel nákladů by se měl ohlížet na polohu bytu, tedy kolik má ochlazovaných stěn, zda je nad sklepem, pod střechou apod., ale nemumím si představit, že by zohledňoval, zda a jak je který byt reálně vytápěn. Situace se navíc může v čase měnit.
Případná revize koeficientů by mi připadala vhodná spíše kvůli terasám nad bytem, pokud by v současnosti nebyly zohledněny.

Vyhláška 194/2007 Sb. v §3, odst. (3):
(3) Společné vytápěné prostory v obytných domech a nebytové prostory v bytových i nebytových budovách jsou v průběhu otopného období v době jejich provozu vytápěny tak, aby v nich byla zabezpečena výpočtová teplota vnitřního vzduchu stanovená projektem budovy.

Toto je asi jediné, o co se můžete případně opřít. Velmi záleží na konkrétních podmínkách v budově. Obvykle se díky prostupu tepla z bytů teploty na chodbách pohybuje okolo 10-15°C. Na druhou stranu mnoho bytových domů nemá ve společných prostorách vůbec otopnou soustavu, chodby jsou navrženy jako nevytápěné a určitou teplotu zajišťuje právě jen prostup z bytů.

Případné špatné vytápění (obvykle doprovázené špatným větráním) může mít vliv zejména na výskyt studených míst na konstrukcích, což obvykle vede k výskytu plísní.


Odpovídá:  Ing. Zdeněk Ročárek - EKIS Praha EnergySim
Téma:  Vytápění
tisk