Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

15.12.22 / dotaz č. 149152
Dobrý den,
chystáme se renovovat starý pražský byt, který je ve starém cihlovém domě z 20. let 20.století, byt má nová plastová okna, ale není zatepletný. Byt má plochu 53 m2 a dispozici 2+kk, je vytápěn dvěma plynovými tělesy WAW a voda je ohřívána plynem v průtokovém ohřívači. Chystáme se dělat renovaci kompletní a rádi bychom moderně zrenovovali vytápění a ohřev vody. Jaké jsou pro takovýto byt dnes možnosti? Lze např. v takovém bytě využít moderní řešení jako je rekuperace tepla, tepelné čerpadlo či kogenerace? Nebo jiné? jaké řešení bude do budoucna nejúspornější?
Předem děkuji za odpověď.
Dobrý den,
možnosti individuálního vytápění v bytové jednotce, která je součástí bytového domu, jsou bohužel poměrně omezené.
Obvykle kvůli omezenému prostoru, možnostem odkouření případných spalovacích zdrojů, hluku apod.

Na prvním místě se nabízí zůstat i nadále u vytápění plynem. Buď u stejného systému s WAW tělesy a průtokového ohřevu vody, případně změna na centrální vytápění plynovým kotlem, který by zajistil rovnou i přípravu TV. Ve variantě s kotlem je však nutné po bytě provést teplovodní rozvody a doplnit otopné tělesa či podlahové topení a zamyslet se nad moznostmi odkouření.

Ostatní technologie jsou obvykle technicky hůře proveditelné, velmi záleží na konkrétních podmínkách.
Dále by bylo zřejme bezproblémově proveditelné vytápění a příprava teplé vody pomocí elektrické energie. Buď přímotopy v místnostech (či obdobné řešení, sálavé panely apod.), nebo elektrokotel a otopná soustava. Pro přípravu teplé vody by mohl být instalován akumulační zásobník. Toto řešení však nelze doporučit vzhledem k velmi drahému provozu.

Rekuperace, kterou zmiňujete, zahrnuje nucené větrání a zpětné získávání tepla. Toto lze jistě doporučit, zejména z hlediska komfortu a zdravého vnitřního prostředí. Nejedná se však o zdroj tepla. Ten rekuperace nenahradí.

Využití tepelného čerpadla opět velmi záleží na místních podmínkách. Předpokládám, že pro bytovou jednotku v činžovním domě nebude reálný systém země-voda, a možná ani vzduch-voda.
Nabízel by se systém s tepelným čerpadlem vzduch-vzduch, opět spíše jako doplněk, či prostředek k omezení nákladů na hlavní zdroj tepla. Je však potřeba vyřešit umístění venkovní jednotky.

Kogenerace, kterou zmiňujete, se navrhuje pro mnohem větší potřeby energie, než má byt. Pro Vaše potřeby tento systém myslím vůbec nepřipadá v úvahu.

Pro případné snížení nákladů na provoz se lze zamyslet např. i nad možností instalace krbu, kterým by se dalo přitátěp. Opět to závisí na místních možnostech (komín, sklad paliva).

Kromě zdroje tepla je vhodné se zamyslet i nad obálkou budovy/bytu, zda ji nelze zlepšit. Toto by vedlo spíše na řešení v rámci celého domu. Zejména zateplení fasády, střechy/stropu pod půdou, podlahy nad suterénem, případně i stěn ke schodišti, či jiným prostorům, pokud jsou nevytápěné.


Odpovídá:  Ing. Zdeněk Ročárek - EKIS Praha EnergySim
Téma:  Vytápění
tisk