Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

27.12.22 / dotaz č. 149372
Dobrý den,
můj dotaz nezapadá konkrétně do nějaké kategorie, ale jde spíše o obecné poradenství. Chtěl bych Vás požádat o odbornou radu a případnou další spolupráci při přípravě půdní vestavby rodinného domu. Projekt už je téměř hotový, lámeme si ale teď nejvíce hlavu s tím jak celý dům řešit energeticky.
V podkroví chceme podlahové topení a krbová kamna. Spodní patro aktuálně má plynový kotel, který ohřívá vodu do radiátorů i do zásobníku.
Dalšími proměnnými je, že plynový kotel už potřebuje výměnu a chceme také na novou střechu nainstalovat fotovoltaiku.

Existuje teď spousta variant a s volbou bychom si rádi nechali poradit od odborníků a ne stylem jedna paní povídala, s čímž se setkáváme často.

Je teď otázka jestli třeba celý dům napojit na tepelné čerpadlo, ale nevíme jak by to bylo nejen finančně náročné s napojením na stávající řešení v přízemí. V rámci jednoduchosti se možná spíše přikláním k řešení pouze s plynovým kotlem pro celý dům, aby se nemuselo do spodního patra v podstatě zasahovat a v podkroví si od kamen udělat například rozvod horkého vzduchu, či vše řešit třeba jen klimatizací, která se bude v podkroví stejně hodit v létě.

Tolik stručný popis, nevím jestli jste schopni si s námi třeba sednout a prodiskutovat problém nad dispozicemi domu apod.
Děkuji,
Dobrý den,
děkuji za zaslaný dotaz, pouze na základě Vašeho popisu bych nerad doporučoval komplexní řešení na Váš stavební záměr.

Rád bych se tedy s Vámi setkal na osobní konzultaci, kde můžeme vše probrat, už i s lepšími podklady.
Budu Vás kontaktovat na osobní e-mail.

Děkuji Vám.
Odpovídá:  Ing. Tomáš Vanický* - EKIS Brno CPD
Téma:  Vytápění
tisk