Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

2.1.23 / dotaz č. 149566
Dobrý den, je možné obecně určit, zda je úspornější vytápění akumulačními kamny, nebo přímotopem s akumulací?
V obou případech při tarifu - přímotop.
Dříve byl objekt využíván jako rekreační - akumulační kamna sloužila k temperování v době nepřítomnosti. Nyní se mění na trvalé bydlení.
Mám na výběr stávající akumulační kamna 4,5 kW, nebo přímotop s akumulací 3 kW.

Děkuji za odpověď

Dobrý den,

obecně lze říct, že energie, kterou potřebujete na vytápění domu je stejná, a tak z pohledu spotřeby energie je jedno, jestli topíte přímotopy anebo akumulačními kamny.
Výhoda AKU kamen oproti přímotopům je, že e natápí v době nízkého tarifu (noční proud), který býval levnější.
Ovšem dnes cena tohoto tarifu je ve většině případů stejná jako jak cena vysokého tarifu. Tudíž z pohledu peněz je jedno jaký proud využíváme.
Z pohledu komfortu je ovšem lepší vytápění el. přímotopy. El. přímotopy Vám umožní vytápět v době, kdy vytápět chcete a budou topit „okamžitě“. Tudíž v momentě kdy chcete zatopit budou topit.
El. aku kamna se natápí a topí v průběhu dne i v momentě kdy to nevyžadujete, v místnosti je třeba již velké teplo ovšem kamna jsou nahřátá a topí dále.
El. přímotopy jsou tedy lépe regulovatelné a pravděpodobně v průběhu roku díky této lepší regulaci spotřebují méně el. energie.
Doporučil bych tedy přechod na přímotopy, které sice nevyužívají noční proud a v průběhu celého roku lze očekávat nižší spotřebu elektřiny nežli u akumulačních kamen.
Odpovídá:  Ing. Zdeněk Bohutínský - EKIS Jihlava EAV
Téma:  Elektřina
tisk