Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

29.12.22 / dotaz č. 149592
Dobrý den,
mám roční spotřebu el. energie 10 000 kWh (z toho 9 400 nízký tarif a 600 vysoký tarif). Nízkoenergetický dům, elektrické podlahové vytápění - topné rohože, odhadovaná spotřeba podlahového vytápění 7 600 kWh, ostatní spotřebiče asi i vč. 200 litrového bojleru 2 400 kWh.
Pořízení FVE o výkonu okolo 10 kWp se mi nejeví jako výhodné vzhledem k účinnosti v létě a zimě.
Je možné v souvislosti s plánovanou stavbou přístřešku pro dvě auta uvažovat o FVE na tento přístřešek o výkonu 5 000 kWh/rok (není uvažováno nabíjení elektroaut, pouze RD), nebo menším výkonu?
Jaké by byly případné varianty? Myslím tím, pouze spotřeba pro RD vč. bojleru, virtuální baterie, fyzická baterie?
Jak funguje fyzická baterie s kapacitou např. 10 kWh, tj. na jak dlouho mi vystačí plně nabitá baterie při spotřebě např. 200 kWh/letní měsíc (vztah mezi nabíjením a vybíjením baterie)?
pozn. orientace přístřešku a případný sklo JZ strana, možnost získání dotace
Děkuji
Vážený pane, děkuji za váš dotaz.

Pro správný návrh FVE by bylo vhodné znát ideálně hodinový průběh spotřeby elektřiny. Můžete si instalovat podružný elektroměr s automatickým odečtem, např:
https://automatizace.hw.cz/mejte-pod-kontrolou-naklady-na-elektrinu-se-smart-mericem-finder.html
https://www.energomonitor.com/cz/
https://www.visionq.cz
Představu o průběhu výroby FVE můžete získat např. s využitím této kalkulačky:
https://re.jrc.ec.europa.eu/pvg_tools/en/
Zhruba můžete uvažovat, že FVE s výkonem 1 kWp (cca 6 m2 panelů) vyrobí za rok 1000 kWh elektřiny.
Pokud nebudete mít baterii, je vhodné, aby výroba FVE byla ihned spotřebována v domě. Obecně platí, že v domě je přes den spotřeba menší, což je z hlediska FVE nevýhodné. Kvůli optimalizaci spotřeby můžete FVE doplnit wattrouterem, který bude elektřinu přesměrovávat do bojleru nebo dalších spotřebičů. Při roční spotřebě domácnosti 2400 kWh je FVE s výkonem 5 kWp zbytečně velká.
Velikost baterie by také měla odpovídat spotřebě domu. Baterie s kapacitou 10 kWh může dodávat výkon 10 kW po dobu jedné hodiny, nebo 1 kW po dobu 10 hodin. Pozor: někteří výrobci uvádí maximální kapacitu baterie, ale v praxi je vhodné vybíjet baterii jen na 20 % kapacity. Tj. baterie s kapacitou 10 kWh může mít využitelnou kapacitu jen 8 kWh.
Fyzickou baterii použijete pro vyrovnání denních rozdílů ve výrobě a spotřebě. Nedá se uvažovat, že by vám vyrovnala spotřebu v řádu měsíců – to by musela být extrémně velká.
Protože ve vašem případě připadá většina spotřeby na zimu, může pro vás být zajímavým řešením virtuální baterie. Srovnejte si nabídky na trhu.
Dotaci na FVE (s fyzickou baterií i bez) můžete jako fyzická osoba získat z programu Nová zelená úsporám, doporučuji prostudovat podrobné pokyny pro žadatele:
https://novazelenausporam.cz/dokumenty/rodinne-domy/

Přeji slunné dny!
K. Srdečný