Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

3.1.23 / dotaz č. 149647
Dobrý den,
rád bych Vás požádal o radu a o výpočet přibližného výkonu nového kotle. Starý kotel Viadrus U22(20kw) bych chtěl vyměnit za zplyňovací kotel na dřevo s akumulační nádrží. V tuto chvíli Viadrus vytápí přízemí 90 m2+bojler 125l.
Podkroví 90m2 je nyní vytápěno krbovými kamny a částečně el.infrapanely. Novým kotlem bych chtěl vytápět i celé podkroví , nebo alespoň některé místnosti. Dům je nyní nezateplený, pouze podkroví je zateplené (26cm minerální vata) s přibližnými TZ 11kw, po zateplení a výměně oken by měli klesnout na cca 7kw.
Objekt je klasický obdelníkový (12.30mX8.70mX výška2.5 ) RD se sedlovou střechou(štít 7m). Zdi jsou 45cm cihla, plastová okna(dvojsklo), podkroví je zateplené (26cm minerální vata)+SDK.Rozvody ÚT jsou řešené v mědi s plechovými radiátory.V rámci 3 let plánuji zateplit zdi 10 cm min.vata. nebo polystyren.
Výměnu kotle budu řešit přes kotlíkovou dotaci.
Dle mých úvah a výpočtů, by mohl po zateplení stačit kotel o výkonu 16kw?
Moc děkuji
Dobrý den,
konkrétní výpočet tepelných ztrát objektu bohužel nelze na základě Vašeho popisu provést. Na základě zaslaného lze empiricky potvrdit Váš odhad, nicméně rozhodně doporučuji obrátit se na projektanta vytápění.
Pokud se jedná o zateplení obvodových stěn, zde bych doporučil min. sílu izolantu 160mm a zároveň přesazení oken na vnější líc obvodové stěny - to zjednoduší provádění detailu osazení okna (zateplení ostění) a omezí tepelný most v oblasti nadpraží, parapetu a ostění. Na zateplení fasády pak budete mít možnost čerpat dotaci z programu Nová zelená úsporám.
S pozdravem,
Jan Kárník
Odpovídá:  Ing. Jan Kárník - EKIS Rakovník Ing. Tichý
Téma:  Vytápění
tisk