Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

4.1.23 / dotaz č. 149898
Dobrý den, jsem důchodkyně a jediná majitelka RD o třech bytových jednotkách. v domě bylo v roce 2022 provedeno zateplení a výměna oken v 1/2 domu. Uvažuji o využití dotace Nová zelená úsporám Ligh k výměně oken a zateplení druhé poloviny domu. V domě prokazatelně bydlím, ale nemám zde trvalý pobyt, trvalý pobyt v tomto RD má syn, který zde prokazatelně nebydlí. Mám nárok na čerpání dotací z Nová zelená úsporám Ligh ? Mohla bych Vás požádat o vypracování odborného posudku navrhovaných opatření pro čerpání dotace Nová zelená úsporám Light? Je pravda, že je zpracování pro starobní důchodce bezplatné?
Děkuji
Dobrý den,
Dotace NZU Light - zde je požadováno aby žadatel byl vlastníkem domu a měl v něm trvalý pobyt počínající dříve než 12.9.2022 a současně je požadováno aby v budově žili pouze starobní nebo invalidní důchodci či osoby pobírající příspěvek na bydlení. Tuto dotaci lze řešit s mojí bezplatnou službou v rámci EKIS poradenství. Nicméně tyto podmínky nesplňujete.

Dotace NZU (klasická) - Ve Vašem případě doporučuji řešit touto dotací. Zde již není požadavek na trvalé bydliště a v domě může bydlet kdokoliv. Tato dotace vyžaduje již větší projektovou přípravu a tedy zajištění je již placená služba. Ale v úvodu lze řešit bezplatně výpočet výše dotace a návrh tepelných izolací, tak abyste měli konkrétní představu o cílové dotaci. Tato dotace je cílená na kompletní zateplení domu, tedy by mohla být i vyšší než 150 tis. Kč jako v případě NZU Light. Zde lze řešit i opatření provedená po 1.1.2021, tedy i současnou zateplenou část.