Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

5.1.23 / dotaz č. 149924
Dobrý den , v případě že získáme dotaci Nzu light , provedeme dané opatření ( okna , dveře) a jsme vlastníci objektu , je možné po určité době dům přepsat na našeho syna?....děkuji za odpověď..
To je vhodná a dobrá otázka.

Odpověď má 2 roviny a souvisí to s naplněním dotačního programu NZÚ Light a jejich pravidel (ostatně jako u většiny dotačních pravidel) - jedna je v případě kterou můžete vůlí ovlivnit (přepsání na syna) a další věc kterou nemůžete ovlivnit (úmrtí). Vzhledem k tomu, že se nejedná o podnikatelskou dotaci, jsou podmínky mnohem příznivější pro fyzické osoby, což lze MŽP SFŽP připisovat k dobru.

1. Přepsání vlastnictví rodinného na syna
Jedná se o právní akt převodu nemovitosti, kde můžete svobodně rozhodnout kdy dojde k termínu převodu nemovitosti. Dotační podmínka bude splněna, podle bodu 2.2 b), že definice a držení RD v souladu s bodem 2.3 e) na 5 let ode dne doložení dokončení realizace.
Tento bod znamená, že nestačí jen reálně a fyzicky dané opatření splnit, ale je zapotřebí toto splnění podmínky dokončení realizace i nahlásit!!! Samotné nenahlášení konce dokončení realizace by pak byla jako zásadní, bohužel nikoliv formální chybou, ale porušením podmínek udržitelnosti projektu a peníze by se musely vracet.

2. Nenadálá, neplánovaná událost stávajícího majitele RD (smrt)
V tomto případě se uděluje výjimka ve smyslu bodu 7.4 podmínek NZÚ Light.

Zemře-li žadatel po podání žádosti o poskytnutí podpory, ale před dokončením realizace opatření, nejsou dědicové podporu vracet, dokončí-li řádně všechna navrhovaná opatření.

Bod 7.4 sice přímo neřeší základní otázku splnění udržitelnosti 5 let v případě dokončení realizace všech opatření a následné pozdější smrti. Protože se jedná o neplánovanou událost, kterou nešlo ovlivnit, mělo by se podle mého názoru postupovat podle zásad pravidel, na kterých je občanský zákoník postaven - tedy, že pokud po proběhlém dědickém řízení bude i nadále sloužit objekt dotace k původnímu účelu, t.j. k bydlení, měli by se dědicové považovat za pokračovatele dotace, byť by na ní neměli nárok. V případě prodeje nemovitosti ve lhůtě do 5 let od dědického řízení by však tento nárok měl zaniknout a dědicové by musely předmětnou částku dotace vrátit státu (do fondu) zpět.
Odpovídá:  Ing., LL.M., MBA Petr Maule - EKIS Plzeň CNE tisk