Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

23.1.23 / dotaz č. 150725
Dobrý den, já a manželka jsme důchodci, jsme vlastníci bytu, ve čtyřbytovce, která je celá v osobním vlastnictví každého majitelé bytu. Před šesti lety jsme měnili na popud revizního technika atmosférické plynové kotle,za kondenzační, coš nás jako důchodce vyčerpalo. Dům není zateplený máme vyměněná okna.když rozdělíme dům na polovic tak na jedné půlce bydlm já a podemnou další důchodce. Tato polovina se dá snadno zateplit. Mám v tomto případě na něco nárok? Tak i můj soused? Není to rodinný dům ale vlastníci jsme.V bytovce jsou čtyři byty v osobním vlastnictví.Je nějaká naděje získat podporu? Docela se hrozim aš přijde vyúčtování za plyn. Dekuji za odpověď nebo nebo poradíte?
Dobrý den,
pokud se jedná o dům se čtyřmi bytovými jednotkami, tak z pohledu dotačního titulu Nová zelená úsporám (NZU) se jedná o bytový dům. Dotace jsou i pro bytové domy, právě z onoho programu NZU. Zde se ale poskytuje dotace na zateplení na dům jako celek, nelze tedy žádat samostatně každý zvlášť za bytovou jednotku. Je nutné si nechat zpracovat projektovou dokumentaci a energetické hodnocení. Energetické hodnocení spočívá v tom, že se vypočítá energetická náročnost bytového domu pro stávající stav a pro stav návrhový (například se zateplením) a je požadováno dosažení určitých výpočtových úspor. Je tedy otázkou jaké zateplení a v jakém rozsahu máte v úmyslu. Každopádně částečné zateplení třeba jen jedné bytové jednotky by s největší pravděpodobností nesplnilo podmínky.
Nově byl vyhlášen a spuštěn program Nová zelená úsporám Light, který cílí pro nízkopříjmové domácnosti. Aktuálně je však omezen pouze pro rodinné domy s nejvýše třemi samostatnými byty.
Je dobré sledovat aktuální vývoj, je možné, že se třeba možnost podpory rozšíří i pro větší okruh žadatelů a typů objektů.

S pozdravem
Ondřej Pokorný, energetický poradce ECČB
Odpovídá:  DiS. Ondřej Pokorný - EKIS České Budějovice Energy Centre
Téma:  Vytápění
tisk