Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

23.1.23 / dotaz č. 151233
Dobrý den,
máme RD z 80 let nezateplený, okna nová dvojskla. Plynový kotel 25 let + původní kotel na tuhá paliva. Otopná soustava samotížka, žebrové litinové radiátory. Bojler s ohřevem vodou z kotle + elektřina.
Zvažujeme instalaci nového kondenzačního plynové kotle a výměnu otopné soustavy. Lze orientačně odhadnout, o kolik by se snížila spotřeba? V současnosti je to cca 30 MWh plynu.
Dále uvažujeme o instalaci FVE nebo solárních kolektorů na ohřev vody.
Navrhněte prosím řešení k úspoře na vytápění a ohřev vody. (O tepelném čerpadle neuvažujeme z důvodu nutnosti podlahového topení)
Děkuji
Dobrý den.
Stávající plynový kotel bude mít účinnost 76% - Vaše spotřeba 30 MW plynu, jak píšete. S novým plynovým kondenzačním kotlem s účinností 103% (dle výrobců udávaných až 110%) by jste se dostal na spotřebu 22,5 MW ( s teplotním spádem max. 55/45 °C) . Už tu je úspora více jak 20%. Ale nezavrhovala bych tepelné čerpadlo, nejčastěji používaný typ vzduch-voda. Pokud budete dělat nový otopný systém, lze radiátory navrhnout pro menší teplotní spád otopné soustavy. Takže např. deskové radiátory budou akorát větší, aby byla větší teplosměnná plocha a požadovaný teplotní komfort byl zajištěn. Protože do radiátorů půjde teplota topné vody cca 50-55°, kdežto s kotlem to bylo třeba 70°. Na tepelné čerpadlo lze využít i dotace za výměnu kotle na tuhá paliva, který nesplňuje 3.emisní třídu.
Na plynové kotle dotace již nejsou podporovány. K tepelnému čerpadlu lze z Nové zelené úsporám pořídit FVE, kde je tato kombinace i finančně zvýhodněna.
Ať už by jste se rozhodl pro jakýkoli zdroj tepla, bylo by vhodné i popřemýšlet nad snížením tepelné ztráty domu. Píšete, že máte nová okna. Lze zateplit např. strop pod půdou, strop suterénu, obvodové stěny, nemusíte najednou, stačí i postupně. Využít opět dotace z Nové zelené úsporám a snížit tak potřebu tepla o 20-cca 50% dle typu zateplovaných konstrukcí.

S pozdravem
Ing. Marcela Kovářová
--
Odpovídá:  Ing. Marcela Kovářová - EKIS Vsetín Městský úřad
Téma:  Vytápění
tisk